Zekanović protiv Plenkovićevog plana za smještaj maloljetnih migranata bez roditelja: Riječ je o propagandi u režiji lijevo-liberalnih medija

Zekanović protiv Plenkovićevog plana za smještaj maloljetnih migranata bez roditelja: Riječ je o propagandi u režiji lijevo-liberalnih medija

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je jučer da je već više od pola država članica EU izrazilo spremnost za prihvat djece, a bit će ih i više, potvrdila nam je jpotpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Ideja da Hrvatska udomi određen broj maloljetnika bez pratnje koji žive u nehumanim uvjetima na grčkim otocima u hrvatskoj javnosti mogla bi biti dobro prihvaćena, a čini se da gotovo unisona podrška vlada i među političkim opcijama. Svi, osim Hrvatskih suverenista koji izražavaju skepsu prema tome, slažu se da djeci treba pomoći. Vladajuća većina s tim nema problema, i u SDP-u, jasno, pozdravljaju odluku, a i oporbene stranke desnice, uz iznimku Suverenista, nemaju ništa protiv toga, javlja Jutarnji list.

– Još ne znamo neke ključne detalje, poput onih o broju djece koja bi se u Hrvatskoj udomila niti o načinu provedbe te bi bilo dobro da Vlada što prije podijeli s javnosti više informacija. Načelno, djeca su najranjivija skupina i Hrvatska bi u sklopu međunarodnog humanog djelovanja trebala pronaći način da se djeci bez roditeljske pratnje olakša položaj – poručuju sugovornici iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

I Most je za pomaganje djeci, ali traže da to doista budu djeca bez pratnje i da EK financijski pomogne državama koje će prihvatiti tu djecu.

– Ako je to dio dogovora europskih zemalja, i Hrvatska može sudjelovati u prihvatu djece bez pratnje. Most se zalaže za sigurne granice, ali na ovom primjeru možemo pokazati humanost. No, to ne smije biti tako da se poslije javljaju roditelji i da preko toga dobiju azil, već treba prihvatiti djecu koja su doista ostala bez roditelja u ratnim stradanjima ili na migrantskom putu – kaže politički tajnik Mosta Nikola Grmoja te dodaje kako EK mora pomoći kako bi ta djeca poslije mogla biti smještena u posebne centre gdje bi na raspolaganju imala prevoditelje, psihologe i svu potrebnu stručnu pomoć, a ne kao dosad kada ih se smještalo u popravne domove.

Bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je upravljao migrantskom krizom 2015., kaže kako je u više navrata naglasio da je EU izgubila previše vremena da realizira dogovorene oblike solidarnosti, posebno oko ranjivih skupina.

– Podsjetio bih na posjet ministra Božinovića kampu u Turskoj u siječnju prošle godine kada mu je dijete sjedilo na koljenu i na tadašnje obećanje o realizaciji sporazuma o solidarnom premještanju – podsjeća Ostojić.

Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrvatskih suverenista, s druge strane smatra kako je ovdje riječ o licemjerju, propagandi i kamuflaži migrantske krize u režiji lijevo-liberalnih medija i uz blagoslov Andreja Plenkovića.

– Postoje djeca bez roditelja diljem svijeta, posebno u Africi, i ako ćemo kao država skrbiti o djeci bez roditelja, onda ne bi trebalo raditi razliku između djece u Ugandi, Nigeriji i Gani od one koja se nalaze u kampovima u Grčkoj. To je samo propaganda kako bi se kroz djecu smanjio migrantski problem. Pozivam sve da se uključe u humanitarni rad udruge Srce za Afriku gdje mogu uplaćivati novac za školovanje i prehranu djece – poručuje Zekanović.

Foto: Admir Buljubašić/Hina