Hebrang optužio Plenkovića zbog skretanja u lijevo: Zašto je napao Škoru i Suvereniste?

Hebrang optužio Plenkovića zbog skretanja u lijevo: Zašto je napao Škoru i Suvereniste?

U predvorju Ureda predsjednika donedavno su bile biste Josipa Juraja Strossmayera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svojega mandata uklonila bivša predsjednica Republike Kolinda GrabarKitarović.

Ovaj je čin, dakako, izazvao mnoštvo najrazličitijih reakcija, od bijesa, ljutnje, zgražanja, nevjerice, do zadovoljstva, ali i ravnodušnosti onih koji smatraju da Hrvatska ima daleko važnijih problema negoli je to pitanje.

Ipak, biste su doista stajale na Pantovčaku od kada je stvorena samostalna hrvatska država i, osim što su bile prepoznatljiv dio toga prostora, svjedočile su i o povijesnim razdobljima koja su prethodila modernoj Hrvatskoj, javlja Direktno.  

Svoje zgražanje prenio nam je i jedan od najbližih suradnika pokojnoga prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franje Tuđmana te jedan od HDZ-ovih ”prvoboraca” i bivši ministar zdravstva te obrane prof. dr. Andrija Hebrang.

”Doživjeli smo i zakucavanje posljednjeg čavla u lijes Tuđmanove Hrvatske. Nakon što su mu anacionalni ljevičari dali u Zagrebu trg po kojemu nitko ne hoda i podigli spomenik koji nitko ne može prepoznati, evo i posljednjeg njihovog iživljavanja. Maknuli su Tuđmanovu bistu s Pantovčaka! Režemo jednu po jednu granu svojih korijena i čudimo se što smo na pretposljednjem mjestu u EU po kupovnoj moći, što u pet godina nismo osigurali granice od ilegalnih ulazaka migranata, što smo za razliku od nekih članica EU prihvatili rodnu Istanbulsku konvenciju i zlokoban Marakeški dokument, što smo na čelu zemalja iz kojih se odlazi trbuhom za kruhom!”, ogorčen je dr. Hebrang ovim predsjednikovim potezom.

Nastavlja dalje svoj komentar. ”Ne radi se samo o tome da je hrvatska biračka većina dala glas ljevici koja je napustila Sabor kada smo se razdruživali od države koja je počivala na 200.000 pobijenih u mirno doba bez suda, učinila je to do sada već puno puta birajući Mesića, Račana, Milanovića, Josipovića… Neka trunu ti komunistički korijeni da napokon krenemo naprijed! No, ovaj puta posjekli su zdrave korijene koji svaki narod čine narodom.

Već i površnija analiza pokazuje da put do micanja Tuđmanove biste nije bio slučajan. Trebalo je na Pantovčak dovesti čovjeka koji nije sudjelovao u stvaranju i obrani države. U tome su mu pomogli Andrej Plenković koji je skretanjem u lijevo izgubio veliki dio desnog domoljubnog biračkog tijela i otjerao ga Miroslavu Škori. Nespretnom, ili pomno smišljenom preporukom za drugi krug glasanja taj je novi političar dao Milanoviću značajan poguranac. Dodamo li tome tzv. Suvereniste koji se nisu bili u stanju ujediniti pred EU izbore, vidimo da je put uklanjanju Tuđmana sve prije nego slučajan”, kaže Hebrang.

Foto: Mario Strmotić/Hina