Kako se Njemačka bori protiv koronavirusa: Što je Angela Merkel obećala poduzetnicima

Kako se Njemačka bori protiv koronavirusa: Što je Angela Merkel obećala poduzetnicima

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i iznimnoj situaciji.

“Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da gospodarstvo funkcionira”, rekla je Merkel. “Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

“U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće”, rekla je Merkel u četvrtak navečer nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja, javlja N1.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika. “Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze”, rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tomu donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i “brzu i nebirokratsku” pomoć za gospodarstvo. “Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu”, rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle poduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su danas donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika. “Mi govorimo o sljedećih četiri do pet tjedana. Nakon uskrsnih praznika ćemo se ponovno sastati kako bi razmotrili daljnje mjere”, rekao je Soeder.

Naglasio je da je situacija ozbiljna. “Svijet je s koronavirusom drugačiji. Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju”, rekao je Soeder.

Epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak navečer izvijestio o rastu broja zaraženih. “Trenutno bilježimo 2369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1567”, stoji u priopćenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje. CDU kancelarke Angele Merkel je u četvrtak poslijepodne najavio odgađanje izvanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. travnja na kojem je trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnika stranke.

Foto: VAN DER HASSELT /EPA/Hina