Teorija urote: Rusi pišu kako su Amerikanci ubacili koronavirus u Kinu za vrijeme vojnih igara

Teorija urote: Rusi pišu kako su Amerikanci ubacili koronavirus u Kinu za vrijeme vojnih igara

Glasnogovornik kineskog ministara vanjskih poslova, Lijian Zhao traži od američkih vlasti da otkriju što skrivaju o porijeklu virusa Covid-19 i nagađa da je coronavirus u Kinu dovela američka vojska.

Kineski glasnogovornik pokazao je video Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na kojem direktor Robert Redfield, priznaje da Amerika već ima nekoliko smrtnih slučajeva od Covid-19, prije nego što su napravili test koji potvrđuje bolest, tvrdi  Russia Today koja je pod kontrolom Vladimira Putina.

Zhaova teorija je stavila fokus na vojnu delegaciju koja je otputovala u Wuhan u listopadu na Svjetske vojne igre, tjednima prije potvrđenog početka epidemije. Delegacija je bila dio grupe od 300 američkih sportaša koji sudjeluju u ovom događaju koji se održava svake četiri godine.

Zhao nije jedina važna politička figura koja izražava sumnje o povezanosti igara i pojave koronavirusa u Wuhanu. Bivši malezijski premijer Matthias Chang izrazio je slične sumnje u siječnju, ističući da su vojne igre bile događaj koji je započeo biološki rat Amerikanaca i Kineza.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je da je sada već Covid-19 pandemija, prvi put pojavljena 31. prosinca 2019. Potraga za porijeklom ove smrtonosne bolesti je u tijeku, pa se kao jedan od prvih uzroka isticala tržnica u Wuhanu, gdje se prodaje lokalna delicija- šišmiš.

Manje konzervativne teorije sugeriraju zlonamjerne poteze američke vlade, na čelu s iranskom elitnom revolucionarnom gardom, koja tvrdi da je “Covid-19 vjerojatno posljedica biološkog napada Amerike koji se prvo proširo na Kinu, pa na Iran a onda i na ostatak svijeta”.

Problem je sa svim dosadašnjim teorijama, koje krive životinje i ljude, da nema direktnog dokaza koji potvrđuje kineskog nultog pacijenta.

Steve Wozniak, suosnivač Applea, u jednom trenutku  je tvrdio da su supruga i on američki nulti pacijenti, nakon što je razvio simptome teškog kašlja kada se vratio iz Kine. Doduše, supruzi je bila postavljena dijagnoza upale sinusa, piše Russia Today.

Foto: EPA/Hina