Plenković je porazio desnicu u HDZ-u, ali se zato otvara velika prilika za Miroslava Škoru

Plenković je porazio desnicu u HDZ-u, ali se zato otvara velika prilika za Miroslava Škoru

Politički analitičari ocijenili su u nedjelju da je pobjeda Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u bila očekivana, ali ne i pobjeda cijelog njegova tima, a takav rezultat pokazuje da je Plenković odvukao HDZ-ovo članstvo prema desnom centru.

»Nije se očekivalo da će hametice pobijediti cijeli njegov tim, nagađalo se da bi Plenković mogao uvjerljivo pobijediti, ali je Medved mogao imati daleko teži izborni posao. Pokazalo se da tome nije tako«, izjavio je Hini politički analitičar Davor Gjenero.

Politički analitičar Žarko Puhovski bio je uvjeren u Plenkovićevu pobjedu, ali ne i u pobjedu njegova tima, javlja N1.

»Njemu je uspjelo ono što mu je važno, da dobije svoje ljude na mjestu zamjenika i barem dva potpredsjednika. Prema tome, on je potpuno pobijedio«, ustvrdio je Puhovski.

No, Plenkovićev izborni rezultat bit će pod revizijom nakon predstojećih parlamentarnih izbora.

»Ako ih HDZ izgubi, sve će početi iznova, ali s novim kandidatima protiv Plenkovića, ili će Plenković otići«, drži Puhovski.

On smatra da je Plenkovićev tim »razumnija varijanta« za HDZ, ali i nedvojbeno bolja opcija za Hrvatsku.

»Problem je da se time jača desnica izvan HDZ-a, vjerojatno će im se netko iz HDZ-a i pridružiti. Sada je samo pitanje organizacijskih sposobnosti Miroslava Škore, hoće li on uspjeti svoj potencijal, koji se kreće do 15 posto biračkog tijela, organizirati u liste koje bi imale šansu na izborima«, kaže Puhovski.

Foto:Lana Slivar Dominić/Hina