Cijela Hrvatska postaje velika karantena: Bit će zatvoreno gotovo sve

Cijela Hrvatska postaje velika karantena: Bit će zatvoreno gotovo sve

Ministar Davor  Božinović objavio je da cijela Hrvatska postaje karantena.

“Izmijenjen je zakon kojim Nacionalni stožer ima veće ovlasti te odluke može donositi od ponoći. Želio bih najaviti da ćemo donijeti, na temelju sugestija i mišljenja struke, cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijekopotrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice – saune, bazeni, kina, muzeji, kazališta, knjižnjice… Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina, osim onih koje prodaju prehrabene i higijenske artikle, ljekarni, pekarnica i benzinskih crpki. One koje će raditi, trgovac je dužan držati se uputa. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt s klijentima – frizeri, masažni saloni…”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pripremena se i zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza Hrvatske. Osobe će se ipak moći vratiti u matične zemlje.

“Naš je plan da u prvom formalnom trenutku ovo stupi na snagu”, dodao je Božinović te potvrdio da zabrane kreću od ponoći.

Foto: Admir Buljubašić/Hina