Angeli Merkel raste popularnost: Hoće li koronavirus pomoći Plenkoviću na parlamentarnim izborima?

Angeli Merkel raste popularnost: Hoće li koronavirus pomoći Plenkoviću na parlamentarnim izborima?

– Njemačka i Europska unija više nikad neće biti iste, nakon što završi epidemija koronavirusa. Jedna od glavnih posljedica bit će vraćanje proizvodnih pogona koji su otvarani u nerazvijenim zemljama i novo jačanje nacionalnih ekonomija te slabljenje globalizacijskih trendova – prognozira Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu. S Juratovićem, koji je član vladajuće koalicije u Berlinu, razgovarali smo o situaciji u Njemačkoj, u kojoj je broj zaraženih koronavirusom prešao deset tisuća, ali i o – kako je Njemačka vodeća ekonomija Europske unije – tome kakve će posljedice izazvati tamošnja, očekivana, recesija, javlja Jutarnji list.

Po njemu je razumljivo da je situacija napeta kao u čitavoj Europi. Poduzete su brojne mjere poput prestanka rada škola i ugostiteljskih objekata do zatvaranja državnih granica, a sve kako bi se usporilo širenje virusa i kupilo vrijeme potrebno da se napravi cjepivo. Znanstvenici na tome rade punom parom. Provode se brojne mjere – kafići, klubovi, diskoteke i pubovi moraju se zatvoriti, baš kao i kazališta, opere, koncertne dvorane i muzeji. To se odnosi i na sajmove, izložbe, kina, zoološke vrtove, kockarnice, kladionice, ali i javne kuće. Škole i igrališta za djecu su takođe zatvorena. Cilj je da se smanje društveni kontakti, međutim, treba održavati ekonomski život, opskrbu energijom i medicinsku njegu.

– Mislim da će se gospodarstvo sve više početi organizirati na nacionalnom planu. Azijska tržišta su već neko vrijeme sve manje lukrativna, a i Kina je stvorila državni kapitalizam, koji je dosegao razinu u kojoj više nemaju veliku potrebu za tvornicama koje osnivaju zapadnjaci, kako bi zapošljavali tamošnje ljude. Meni kao poborniku snažne Europske unije, sad je važno da EU pronađe novu zajedničku gospodarsku strategiju, a ne da svaka nacija napravi vlastitu i zatvori se unutar državnih granica. U svakom slučaju, priča o ekonomskom rastu je završena, a Europu čekaju velike promjene – drži zastupnik Bundestaga.

Ali izgleda kako je koronavirus izazvao jednu pozitivnu promjenu u političkom životu Njemačke. Naime, primjetno je da posljednjih tjedana raste podrška demokršćansko-socijaldemokratskoj saveznoj vladi koju vodi Angela Merkel, a pada popularnost radikalima iz AfD-a. Juratović to opisuje kao dokaz da je većina njemačkog stanovništva racionalna i ne nasjeda na paniku koju šire društvene mreže. “Ljudi mi se često javljaju, a njihove poruke uglavnom glase: ‘Juratoviću, ne trebate se suzdržavati donositi teške mjere ako ćete tako pomoći u zaustavljanju koronavirusa’. Očito je kako građani žele sigurnost, i vjeruju kako im to ne mogu osigurati populisti nego etablirane narodne stranke kao što su SPD i CDU”.

Nešto slično se događa i u Hrvatskoj. Mnogi analitičari   smatraju da je  koronavirus  pomogao  Andreju Plenkoviću  da  “pomete” unutarstranačku oporbu.  Kriza će svakako  pomoći aktualnom premijeru  i na parlamentarnim izborima.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina