Penava i Škoro vole se javno: Hoće li vukovarski gradonačelnik izići iz HDZ-a?

Penava i Škoro vole se  javno: Hoće li vukovarski gradonačelnik izići iz HDZ-a?

Nakon potopa Opcije za promjene Mire Kovača na unutarstranačkim izborima u HDZ-u u pitanje je došla politička sudbina njezinih lidera.

Kovač i Milijan Brkić ekspresno su smijenjeni sa svojih funkcija u Saboru, a nesuđenom zamjeniku predsjednika stranke, vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi neslužbeno je poručeno kako se treba pomiriti sa smjerom koji je plebiscitarno potvrdilo stranačko članstvo ili otići iz HDZ-a. Stranački kuloari pritom procjenjuju da je upravo Penava prvi koji bi mogao napustiti HDZ jer, kažu, ionako već dulje koketira s opcijom Miroslava Škore.

Škorinu Domovinskom pokretu pobjedom Andreja Plenkovića općenito se otvorila mogućnost privlačenja dodatnog dijela tradicionalnih birača, ali i članova HDZ-a nezadovoljnih centrističkom politikom predsjednika stranke. Na takvu mogućnost Škoro je, međutim, putem Facebooka uzvratio: Domovinski pokret nije deponij za islužene i kompromitirane članove drugih stranaka, javlja Večernji list.

U njegovoj stranci ipak neslužbeno objašnjavaju kako se ova “preventivna odbijenica” ne odnosi i na vukovarskog gradonačelnika, kojega ne svrstavaju u krug “političkih trgovaca i onih koji se u politici žele obogatiti”, a kojima poručuju da “svoje ambicije mogu ostvariti u HDZ-u, SDP-u, HNS-u, SDSS-u i ostalim proračunskim parazitima”. Na pitanje tko su ti trgovci uzvraćaju da će se takvi sami prepoznati. U Domovinskom pokretu jučer su nam kazali i kako nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u nisu kontaktirali ni s kim iz poražene Opcije za promjene. A da između Škorina pokreta i Ivana Penave doista postoji uzajamna simpatija potvrđuje i sam Penava.

– Da, Škoro mi je uvijek bio i uvijek će mi biti svjetonazorski bliži od Milorada Pupovca i HNS-a – uzvratio je Penava na našu molbu da komentira tvrdnje stranačkih kolega. Zasad, međutim, ne pokazuje namjeru odlaska iz HDZ-a iako su ga zaboljela tumačenja kako su unutarstranački izbori pokazali da oduševljenje kojim su ga dočekivali HDZ-ovci diljem Hrvatske ne pripada njemu osobno, nego Vukovaru.

Foto: Hina