Grmoja o izborima u svibnju ili lipnju: Plenković bi volio da ne mora čekati ono što nam slijedi nakon ljeta i propale turističke sezone

Grmoja o izborima u svibnju ili lipnju: Plenković bi volio da ne mora čekati ono što nam slijedi nakon ljeta i propale turističke sezone

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je poteze Plenkovićeve Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali i  predviđanja pojedinih analitičara da bi se parlamentarni izbori mogli održati u svibnju ili lipnju umjesto na jesen.

Koristi li premijer Plenković situaciju s koronavirusom za rast svoje popularnosti?

Plenković kao i uvijek želi odati dojam čovjeka koji održava stabilnost, ali sada je više no ikad jasno koliko je sve krhko i nestabilno. Ovaj potez kada je poanta njegovih mjera odgoda, jasno je da je sve stavljeno na stand by i da nas nakon pandemije zbog koronavirusa čeka neizvjesna budućnost. Vrlo nestabilna.

Sve se češće spominje da bi se izbori mogli održati u svibnju ili lipnju. Koliko je to vjerojatno?

Situacija u kojoj se nalazimo je objektivno takva da bi to bilo prilično teško izvodivo. Tako da vjerujem da je jesen ipak izglednija. Iako bi Plenković volio da ne mora čekati ono što nam slijedi nakon ljeta i propale turističke sezone.

Hoće li doći do promjene izbornog zakona. Koji je stav Mosta oko izbora manjinskih zastupnika?

U mandatu ove Vlade sigurno se neće mijenjati izborni zakon. Mostov prijedlog izmjena je na dnevnom redu Sabora već dvije godine. Mi predlažemo smanjenje broja zastupnika na 120. Tražimo i 3 preferencijalna glasa umjesto jednog. U tom paketu smanjuje se i broj zastupnika manjina, a o statusu manjinskih zastupnika i potrebi da se biraju po posebnim pravilima uvijek se može provesti demokratska rasprava. Generalno, nisam oduševljen tim političkim konceptom posebnih zastupnika za bilo kakve društvene skupine. Mislim da svaki izabrani zastupnik treba voditi brigu o cjelini državnih i društvenih interesa i raditi za sve građane jednako.

 Što se dogodilo s kupnjom 270 automobila. Je li Vlada definitivno odustala?

Osobno sam ustao jasno i glasno protiv te sulude ideje. Po svemu sudeći, i nakon medijskog pritiska, zbog nepriličnosti cijele priče su odustali. A Most je u svojim godpodarskim mjerama zbog koronavirusa istaknuo kako se nužno suzdržati od svih nekritičnih javnih nabava i općenito reducirati sve sto nije neophodno na rashodovnoj strani proračuna. Ali to je samo pitanje jednog potpisa na ugovoru i ne bih se čudio da do nabave dođe u neko drugo vrijeme dok javnost ne gleda.

 Jeste li zadovoljni s Vladinim paketom pomoći za poduzetnike?

Vladine mjere idu u smjeru odgode, kao da nas za dva tri mjeseca čeka med i mlijeko. Most je prvi predložio svoje mjere i predsjednik Mosta Božo Petrov danas je u Hrvatskom saboru ponovio da je jedina prava mjera otpis poreza i javnih davanja, a ne odgoda. Amandmani, koje smo dali na mjere, su odbijeni, ali će ih Most predložiti kao zakonske prijedloge. Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer je jasno da odgoda neće biti dovoljna i da je počela borba za svako radno mjesto.

Kako idu pregovori sa Škorom? Pregovarate li sa suverenistima i Hasanbegovićem?

U ovom trenutku smo usredotočeni na situaciju u kojoj se nalazimo, a koja iziskuje usmjeravanje na niz konkretnih poteza zbog pandemije koronavirusom, ali i sagledavanju posljedica koje nam predstoje. Nizom godpodarskih mjera moramo znati odgovoriti kako bi pomogli našim radnicima, poljoprivrednicima, turistickim djelatnicima, malim poduzetnicima, obrtnicima. Ovo kriza je utrka s vremenom i nacionalni interesi moraju biti ispred stranačkih.

Foto: Admir Buljubašić/Hina