Neodgovorna izjava predsjednika Milanovića: Ne želi da se smanje plaće javnom sektoru. Je li mu normalno da frizerke i konobari uopće nemaju plaću?

Neodgovorna izjava predsjednika Milanovića: Ne želi da se smanje plaće javnom sektoru. Je li mu normalno da frizerke  i konobari uopće nemaju plaću?

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, posjetio je KB Dubrava i šatore koje je vojska podignula zbog situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Upitan treba li vojska pomoći policiji u kontroli osoba koje krše mjere samoizolacije, Milanović je rekao da trenutno ne treba.

“Znate da nisam za olako potezanje vojske, ovo je njihov posao trenutno, a vaše pitanje se odnosi na nekakvu komplikaciju koju uopće ne mogu zamisliti. Ključno je da ljudi preuzmu odgovornost i ponašaju se da su zaraženi, a nisu. Ukoliko svatko da takav odprinos, problem će biti manji, rekao je Milanović i poručio građanima da ne izlaze van.

Ne bih uspoređivao Italiju i Hrvatsku, kod nas se takvo što neće dogoditi, rekao je Milanović.

Pozvao je na smirenost, a ne na paniku.

Upitan za ideju o smanjenju plaća u javnom sektoru zbog posljedica gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, predsjednik je rekao da ne misli da je to dobra ideja.

“Meni možete smanjiti plaću, ali smanjiti minimalac u javnom sektoru je smrt sustava, onaj koji je to predložio nije velike pameti”, rekao je Milanović.

“Možete smaniti plaću predsjedniku i premijeru, već ministru zdravlja ne bi, jer on radi više nego ja u ovoj fazi”, dodao je.  Milanović je   stao u zaštitu javnog sektora i  ne želi da im se smanje plaće.  Time  je  zapravo poručio da privatni sektor  treba platiti  cijenu za ekonomsku krizu koja nam sigurno dolazi.  Znači li to da Milanoviću nije normalno da se  javnom sektoru  smanje plaće, ali mu je itekako normalno da  frizerke, konobari i mnogu drugi ostanu bez ikakvih sredstava ili u najboljem slučaju da dobiju  minimalac. Predsjednik Milanović bi  morao znati da  on nije predsjednik  samo onih koji rade u javnom sektoru.

Foto: Dario Grzelj/HIna