POGLED NA KORONU KOJI ĆE IZAZVATI BURNE REAKCIJE: Krizni stožer sije paniku i stvara histeriju. Zašto Šveđani ne testiraju oboljele

POGLED NA KORONU KOJI ĆE IZAZVATI BURNE REAKCIJE: Krizni stožer sije paniku i stvara histeriju. Zašto Šveđani ne testiraju oboljele

Eugen  Brčić Jones,  poduzetnik i povratnik iz Australije, tvrdi da krizni stožer nepotrebno  plaši građane i da se  nepotrebno stvara  histerija u situaciji koja je sama po sebi jako napeta. Smatra da je kontraproduktivno gotovo u realnom vremenu  “bombardirati” građane s brojem zaraženih, a napominje da je  Švedska potpuno prestala s testiranjem oboljelih.  Ovaj  zanimljiv post, koji će izazvati burne reakcije, prenosimo u cijelosti.

“Producirati paniku a onda se pitati čemu panika neodgovorno je i neprofesionalno’

Od samoga početka bilo je jasno kako, kada je koronavirus u pitanju, nešto ne štima. Analizirajući nesrazmjer moguće društvene ugroze putem nekoliko desetina lakše zaraženih, s jedne strane, te opće histerije, koja je doista poprimila apokaliptične razmjere, oblike i pravce, s druge, daje naslutiti kako smo kao društvo opet ili posve podbacili ili, po tko zna koji put, plešemo na taktove tuđih glazbala.

Ne treba biti vunderkind ili posebno nadaren komunikolog kako bi se shvatilo da je svakodnevno bombardiranje općinstva informacijama i brojevima o ‘nekoliko novooboljelih’ ovdje ili ondje, totalno kontraproduktivno, da se zapravo umjesto profesionalnog informiranja potiče opća histerija, koja se, kako to inače biva, najprije manifestira u vidu žestokoga tsunamija na trgovačke centre, čak do te mjere da gazde boga mole neće li ‘epidemija’ potrajala još koji dan.

Pravo je pitanje zbog čega ‘krizni stožeri’ ne žele konzultirati školovane komunikologe, dakle struku, zbog čega ih ne uvrste u svoje timove, u kojima caruje policija, infektolozi, epidemiolozi i svi drugi ‘olozi’, kako se već tituliraju.

Nedavno je potpisnik ovih redaka minimalno kritizirao rad nacionalnog kriznog stožera, navodeći kako svojim konferencijama za medije zapravo ‘dolijevaju ulje na vatru’, posebice iracionalnim brojevima i konstatacijama kako je ‘tu i tu’ eto utvrđen određeni broj novozaraženih, umjesto suprotno, da smire loptu. Objavom sam vraga povukao za rep, reakcije nisu izostale.

Stručnjaci sa velikim S tom su me prilikom javno počastili raznim titulama poput površan, amater, neodgovoran, koji baš ništa ne shvaća, a jedan je napisao i ‘tko mu dade diplomu’. Ponaški, reklo bi se. Najbolje je povući se, jer kako ćeš protiv ‘struje’, protiv stada, krda, čopora, protiv ‘psihologije mase’.

Onda se dogodio, ajmo reći, mirakul, pročitah na profilu moje bivše (izvrsne) studentice, Alex Velić, koja sad živi u Švedskoj, pazite sad, dobro sad pazite, pročitam kako Švedska – potpuno prestaje s testiranjem oboljelih! Što to znači? To znači kako više nitko neće imati informaciju o a – broju zaraženih, i b – stanju širenja virusa. Osim naravno onih koji te informacije moraju imati. Eto, pomislih, tako to rade neodgovorni narodi poput Šveđana, a odgovorni narodi poput Hrvata putem Kriznog stožera, osim što javnost bombardiraju nepotrebnim informacijama, potaknuti će neshvatljivu paniku, te će usput pripomoći, skupa sa Vladom naravno, gomilanju enormne gospodarske štete. Da sam bahat rekao bih kako me švedska Vlada poslušala. Šalim se, naravno.

Sad bi valjalo priču dovesti do samoga kraja. Kako kao pravi Hrvat ne bih ostao nedorečen. S nadom kako bi ovo mogli pročitati gospodin ministar Beroš ili gospođa ravnateljica Alemka Markotić. A i onaj ‘diplomac’ od maloprije, da vidi kako diploma ipak nije kupljena na ‘Universitatis Hrelićanienzis’, jelenskih joj rogova.

Čelnici Nacionalnog stožera: Bernard Kaić, Krunoslav Capak, Vili Baroš, Davor Božinović Foto: Daniel Kasap/Hina

O čemu se zapravo radi? O tome da je švedska vlada, jednostavno govoreći, ukinula frontalna testiranja, simultano su pozivali ljude koji imaju bilo kakve simptome, a devedeset posto su simptomi lakše zaraze, da jednostavno preleže doma bolest, baš poput naših baka koje su nam sugerirale kako gripu, sinko, valja preležati. Tjedan, dva i zdravi kao drijen. Samo što se danas postupak ‘preležavanja doma’ eufemistički naziva ‘samoizolacija’ ili ‘karantena’.

Dio švedskog građanstva je, očekivano, bio iznenađen odlukom, no Vlada se jako dobro pripremila za nastalu situaciju. U svoje su timove angažirali komunikacijske stručnjake, posebice stručnjake za kriznu komunikaciju, dobro ih informirali i uspjeh nije izostao. Građani su primireni, Švedska se, s mnogo manje muke od Hrvatske, iznimno dobro nosi sa koronavirusom.

Niže su pitanja građana koja su uslijedila nakon vladine odluke o obustavi testiranja i uskrati informacija o širenja virusa, odmah ispod su odgovori od strane ministarstva i švedskog stožera:

Pitanje: Sada će se virus širiti kao požar?
Odgovor: To se već događa i to je upravo razlog ovakve odluke!

Pitanje: Kako ću sad znati imam li koronavirus ili neku običnu prehladu?
Odgovor: Pripadate li rizičnoj grupi? Ako ne, kakve veze ima koji virus imate! Velika je vjerojatnost da će te doma ozdraviti.

Pitanje: Da, ali bilo bi dobro znati, da kojim slučajem ne zarazim druge ljude!
Odgovor: Pošto imate simptome prehlade ili obične gripe pratite preporuke zdravstvenih ustanova i ostanite doma. Tako nećete zaraziti druge neovisno o vrsti prehlade ili gripe.

Pitanje: Kašljem i zovem službu zdravstva, ali ne mogu ih dobiti!
Odgovor: Pripadate li rizičnoj grupi? Ako ne, zašto zovete zbog običnog kašlja? Samo otežavate teško oboljelima da dobiju telefonsku vezu, ostanite doma i velika je vjerojatnost da će te ozdraviti.

Pitanje: Ali, možda stvarno imam koronavirus?
Odgovor: Pripadate li rizičnoj grupi? Ako ne, kakve veze ima koji virus imate? Velika je vjerojatnost da će te doma ozdraviti.

Pitanje: Želim znati koliko zaraženih ima u gradu kako bih znao mogu li izići vani!
Odgovor: To ne možete znati! To niste znali niti prije odluke o prestanku testiranja. Pratite preporuke zdravstvenih službi i umanjite rizik zaraze za sebe.

Pitanje: Zahtijevam da se svi koji imaju bilo kakve simptome testiraju!
Odgovor: Trenutno više tisuća ljudi ima težu prehladu. Više tisuća ima običnu prehladu i više tisuća ima koronu. Svi se ne mogu testirati. Mislite li doista da svi koje boli grlo da se trebaju testirati, umjesto da se testovi upotrebljavaju za životno ugrožene i bolesne kojima je važno uspostaviti dijagnozu?

Pitanje: Ja ne znam pripadam li rizičnoj grupi. Možda bolujem od nečega što ne znam što je?
Odgovor: Ako ste toliko zabrinuti onda se totalno izolirajte i pratite preporuke zdravstvenih institucija.

Pitanje: Želim se testirati kako bih znao znače li moji simptomi kako ne smijem posjetiti roditelje. Nitko nema pravo odlučivati umjesto mene smijem li posjetiti svoje roditelje samo zato što imam simptome.
Odgovor: Ako se bojite da će te zaraziti roditelje, onda ih nemojte posjećivati, ako imate simptome nemojte nikoga posjećivati. Ta odgovornost je na vama, a ne na nama.

Pitanje: Kako ću točno znati koji su simptomi kad ne mogu doći do zdravstvenih institucija?
Odgovor: Pogledajte na internetu. Nemoguće je propustiti te informacije ako ih potražite. No, zašto opterećujete zdravstvene ustanove banalnim pitanjima?

Pitanje: Imam kašalj i temperaturu čak četiri dana. Rekli ste mi da pratim stanje. Jako neodgovorno od vas!
Odgovor: U zdravstvu uvijek postoje prioriteti. Najbolesniji imaju prednost, za to smo mi odgovorni.

U osnovi, švedska Vlada poziva građanstvo, obzirom kako se u ogromnom broju slučajeva radi o gripi, prehladi ili o blažem obliku koronavirusa, da ostanu doma i izliječe se. Institucije treba zvati, preporuka je, isključivo ako imate ozbiljne višednevne simptome, što nije teško razumjeti, a sve je dostupno i na internetu. U tom slučaju se radi testiranje. O konferencijama za medije i ‘informiranju javnosti’ o kretanju virusa, nema govora, osim načelno i vrlo rijetko.

Tako to rade neodgovorni Šveđani, a tradicionalno odgovorni Hrvati se hvale kako su nabavili na tisuće novih doza za testiranje, kako smo otvorili nove referentne centre, pa navali narode. A Šveđani svoje centre zatvorili. Nešto slično rade i Englezi, praktički potpuno isto. Na koncu, interesira me hoćemo li imati i stožer za sanaciju dugova nastalih ‘u vremenu korone’, ističe Eugen  Brčić Jones.

Na slici: Poduzetnik Eugen  Brčić Jones

Foto: Facebook