Liječnik s prve linije fronte demantira Beroša: Najbolje maske vidim samo na televiziji kad političari daju izjave

Liječnik s prve linije fronte demantira Beroša: Najbolje maske vidim samo na televiziji kad političari daju izjave

Točno mjesec dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj,  pojavili su se ozbiljni sukobi u zdravstvenom sustavu.  Ministar Beroš je optužio   neke liječnike da su peta kolona samo zato što su  tvrdili da nemaju dovoljno medicinske opreme.

“Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica da bi prikazali stanje kao loše. Gledajte, mi znamo da u svakom ratu postoji peta kolona. Tako želim jasno poručiti svima da radimo maksimalno na dobavi zaštitne opreme. U ovom trenutku iz Zaboka prema Zagrebu putuje kamion sa 7000 maski, s milijun rukavica i ogrtača. Sutra navečer stiže iz Kine avion s milijun i 300 masaka, 500 tisuća zaštitnih rukavica i 50 tisuća odora“, rekao je Vili Beroš.

Da nezavidnom situacijom i ministar i cijeli stožer upravljaju najbolje što znaju, priznaje im i liječnik koji je želio ostati anoniman. Ali upozorava, situacija je na korak od kolapsa. “Hrpa kolega s kojima smo se čuli iz drugih ustanova od ove pošiljke koja je došla iz donacije iz ovih Arapskih Emirata, mi te donacije vidjeli nismo. Gdje je to zapelo, ne znam”, piše Dnevnik.

“U ovom trenutku neki punktovi imaju oskudicu u opremi. Imaju zapravo vrlo malo zaliha”, rekao je dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

S nestašicom zaštitne opreme bori se cijela Europa, ali vrijeme je da svatko preuzme svoj dio odgovornosti. “Prema svim domovima zdravlja davno su otišli, sad se već to mjeri mjesecima, upute da se moramo pobrinuti za zaštitnu opremu dok je još bilo. Pitam gospodu ravnatelje, gdje su tada bili?”, rekao je ministar Beroš.

“Otkad je najavljeno da će doći do bilo kakve epidemije, mi smo ima i više od mjesec dana tražili i malo veće količine opreme od veledrogerija. Međutim, već tada je bila nestašica”, rekla je Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Zato se sada uzdaju u stožere civilne zaštite da će dio zaštitne opreme proslijediti i njima, obiteljskim liječnicima, kaže Krolo.

Iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata upozoravaju na ozbiljnost situacije. “Neadekvatna oprema koja se koristi je jednako loša za pacijente kao i da se uopće ne koristi zaštitna oprema”, kazali su iz te udruge.

I dok on po smjeni zaduži tek jednu masku s visokom razinom zaštite, takozvanu FFP3, iste kaže naš liječnik, viđa više na televiziji nego po bolnicama. “Kada političar daje izjavu, pokraj njega svi koji stoje, nose FFP3 maske, a mi na prvoj liniji FFP3 maske dobivamo na kapaljke i koristimo ih strogo po smjernicama. Taj dio me osobno vrijeđa.”

“Zavod za javno zdravstvo jasno je propisao tko i u kojem trenutku treba nositi kakvu masku. FFP3 maske nemaju mjesto izvan bolnica”, rekao je dr. Luetić.

Jutros smo imali 15 bolničkih liječnika i 7 medicinskih sestara zaraženih koronavirusom. Bez zaštitne opreme oni ne mogu obavljati svoj posao – spašavati ljudske živote.

Foto: Damir Senčar/Hina