Ministar Vili Beroš koristi dječje crteže za osobnu promociju: Zašto ga optužuju da stvara kult ličnosti

Ministar Vili Beroš koristi dječje crteže za osobnu promociju: Zašto ga optužuju da stvara kult ličnosti

Slaven  Letica  upozorava  ministra zdravstva Vilija Beroša da se ne umisli i da više ne koristi djecu za stvaranje  “kulta ličnosti”.  Posebno mu je zasmetalo to što je ministar iskoristio dječji crtež za  svoju osobnu promidžbu.  Letica  upozorava na još jednu odluku ministra Beroša koja je  prošla ispod radara. On je, naime,  donio odluku da  se u dijagnostiku na koronavirus mogu uključiti i pripadnici znanstvene zajednice.  Zanimljivo je  da je prije nekoliko dana  premijer Plenković primio pripadnike znanstvene zajednice i da je među njima bio dr. Lauc koji je  prije  nekoliko  mjeseci kupio stroj za testiranje. Letičin post prenosimo u cijelosti.

Zagrebački Jelšanin (iz Jelse na Hvaru), neurokirurg dr. Vili Beroš u posljednjih mjesec dana postao je velikom zvijezdom u tmurnom i mračnom hrvatsko političkom zviježđu.
Osobno mi je to vrlo drago jer je Jelsa naš, podgorski, prekomorski susjed, pitomo mjesto radišnih i pametnih ljudi; da spomenem tek neke koji su i vama znani: Ivan Antun Machiedo, Niko vitez Duboković, Mate Drinković kojeg Miroslav Krleža nije volio, Grgo Gamulin, Antun Dobronić, Slavomir Drinković, Vinko Buj i dr.

Kako prilika zna stvoriti lopova, tako i velika nevolja, poput korona virusa zna stvoriti narodne junake i junakinje, poput „velike četvorke“: Davor Božinović, dr. Vili Beroš, dr. Alemka Markotić i Krunoslav Capak.

Njima, a još i više liječnicima, liječnicama, medicinskim sestrama i svom medicinskom osoblju iz dubine duše želim da u suradnji s nama, odgovornim građanima, pregrme i pregrmimo zle pošasti zvane korona virus i COVID-19.

Ipak, poznajući narav na smrt preplašenih ljudi, koji u uvjetima životne ugroze traže čvrstu ruku i metaforičku zlatnu telad, kriznim vrhovnicima i njihovom Velikom Vođu Plenkiju poručujem: nemojte da vas oholost i žudnja za slavom odvedu na put graditelja bezakonja i kulta ličnosti.

Zasad maleni znak opijenosti slavom vidio sam baš u dičnom Jelšaninu koji je iskoristio crtež osmogodišnjeg dječaka iz Nuštra Šimuna Ćorića na kojem se nalaze četiri „stožernika“ iskoristio za vlastitu promidžbu. Na službenoj stranici koronavirus.hr obratio se dječaku: “Dragi Šimune, hvala ti. Čuvaj svoje bližnje…Ti si njihov štit i moj junak! Pozdravlja te Vili.”

U kulturi sklonoj građenju kultova ličnosti prema svakom pokušaju obnove te kulture treba imati nultu snošljivost. A da dičnom Jelšaninu nije stran autoritarni žargon pokazao je kad je neke od kolega liječnika nazvao „petom kolonom“, dakle izdajnicima i neprijateljima.

Zato sam, eto, napisao ovaj zapis.

Postoji još jedan razlog. Mislim da je mnogima promakla današnja izjava dr. Alenke Markotić da je ministar BEROŠ PRIJE TRI DANA donio odluku da se u dijagnostiku (testiranje) COVIDA-!) mogu uključiti i pripadnici znanstvene zajednice.
Kako sada postoji samo jedan dijagnostički robot za COVID-19 (u siječnju ga je nabavio dr. Gordan Lauc za osječki Genos d.o.o.), uskoro ćemo saznati odnosi li se odluka dr. Vilija Beroša baš na tu – privatnu investiciju.

Dični Jelšanin, ministar zdravstva dr. Vili BerošZagrebački Jelšanin (iz Jelse na Hvaru), neurokirurg dr. Vili Beroš u…

Geplaatst door Slaven Letica op Zondag 29 maart 2020

Foto: Damir Senčar/Hina