Je li smiješno kada hrvatski političari hodaju s maskama: Evo što kaže stručnjakinja

Je li smiješno kada hrvatski političari hodaju s maskama: Evo što kaže stručnjakinja

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim.dr.sc. Marija Bubaš u gostovanju na Z1 televiziji je govorila o potrebi nošenja zaštitnih maski i rukavica zbog epidemije koronavirusa.

Na pitanje o tome treba li, ili ne treba, nositi zaštitne maske, te je li smiješno kada hrvatski političari hodaju s maskama kakve nose kirurzi za vrijeme operacija, Bubaš odgovara:

‘Može se to promatrati na razne načine. Uvijek je sočno komentirati svijet politike i postupanje osoba koje su javno eksponirane, pogotovo ako su u svezi sa politikom. Ne bih mogla komentirati tu odluku jer nisam bila uključena u donošenju odluke da političari nose maske sa filterima kakve nose kirurzi. Možda bih mogla naći i opravdanje. Za svaku odluku može se naći plus i minus. Plus bi bio taj da, ako imamo rastući broj oboljelih, ako imamo jednu krizu vezanu uz stanje epidemiološko kakvo je prisutno tijekom epidemije, onda ako osobe koje se trebaju družiti na sastanku, a nose ključne sektore ovoga društva, odnosno ključna ministarstva, po meni je razumno da ih zaštitimo jer oni su donosioci odluka. Njihove piramide unutar sustava, i onda ukupna piramida koju gledamo, ovisi o tim ljudima. Teško da bi sada bilo pametno tražiti zamjene za te ljude ako bi oni morali biti u samoizolaciji ili ako bi oboljeli’, zaključila je dr. Bubaš.

Doktorica Maarija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Odgovorila je i na pitanje trebaju li građani nositi masku ili ne, te je li dobro nositi istu masku cijeli dan ili čak više dana.

‘Postavlja se pitanje kakva je korist od te maske. Zdravi ljudi, po mome mišljenju, ne bi trebali nositi masku iz nekoliko razloga. Maska daje lažnu sigurnost. Nosimo je predugo i nosimo je u tom slučaju često i više dana, a maske se ne bi smjele mijenjati, ostavljati negdje na čavliću ili kvaci da bi se nosila idući put jer ta maska gubi svoju funkciju. I broj dva, baš zbog toga što se maska dugotrajno nosi, ljudi zbog potrebe da popiju čašu vode ili zapale cigaretu, skinu masku prema dolje, puše i onda opet masku vrate nazad. To je nešto što se ne bi trebalo raditi. Maske nam najprije daju lažnu sigurnost. Bolje je, ako već netko treba nositi masku, da ju nosi ona osoba koja ima simptome, za koju se sumnja da je zaražena, koja kiše i kašlje, jer ta osoba onda manje širi virus i svojoj okolini. Jako je važna higijena. To je pravo pitanje, kako higijena vlastitih ruku, tako i higijena okoliša i zraka oko sebe, što čuvamo tako da onda kad kišemo ili kašljemo, nos i usta pokrijemo papirnatom maramicom”, prenosi Jutarnji list.

Ističe da to nije preporuka, već njezin osobni stav, a dodaje da je najvažnije da se pazi na socijalnu udaljenost i higijenu.

‘Kada diramo neke predmete u javnom prostoru kao što su kvake, rukohvati na stubištima, liftovi… Nakon toga ne treba dirati rukama lice.’

Na pitanje o pamučnim maskama koje se prodaju po visokoj cijeni, dr. Bubaš kaže:

‘To jest nekakva maska, ali to nikako nije zaštitna maska. Može biti pamučna, može biti i dvoslojna, ali to je maska koja ne štiti, to je pokrivalo za lice koje na neki način možda nas podsjeća da si ne diramo lice s prljavim rukama ili ipak spriječi da se kapljice ne šire u okolinu. To je maska koja ne štiti nas od okoline, nego okolinu od nas ako imamo nekih problema sa zdravljem u smislu kihanja ili kašljanja. Ali to je zapravo samo jedan dodatak.’

Kada je riječ o gumenim rukavicama, dr. Bubaš ističe da i s njima treba znati postupati. To bi trebale biti jednokratne rukavice koje se ne bi trebale nositi više od dva sata.

‘Bolje je biti svjestan i održavati higijenu ruku nego nositi rukavice jer rukavicama sve diramo, a ako poslije opet diramo lice, nismo ništa učinili. A nakon skidanja rukavica, pitanje je hoće li netko sve što ima na rukavicama staviti na ruke, a pritom misliti da su mu ruke čiste. U nestašici maski, kada bi nas zadesio potpuni kolaps zdravstvenog sustava, scenarij kao u Italiji, ja bih onda nosila i pamučne maske da moram skrbiti o nekome, ali ne bih preporučila da se one reklamiraju kao zaštitne maske, jer one to zaista nisu’, zaključila je dr. Bubaš i preporučila nitrilne umjesto lateks rukavica.