Zašto je doktor Srećko Sladoljev još prije osam godina upozoravao na opasnost od cjepiva protiv svinjske gripe?

Zašto je doktor Srećko Sladoljev još prije osam godina upozoravao na opasnost od cjepiva protiv svinjske gripe?

Iako pojam ‘antivakser’ ponekad povezuju s teorijama urote, veliki broj ljudi je jednostavno zabrinut zbog popratnih pojava cijepljenja ili moralnosti kompanija koje proizvode cjepivo. Globalno, jedna osoba od pet ne vidi cjepivo kao sigurno ili je nesigurna u to, pokazalo je istraživanje udruge Wellcome Trust health fund.

Diskusije na internetu, među kojima i na Facebook stranici s više od 200,000 članova, pokazale su da postoji nepovjerenje oko toga hoće li cjepivo biti testirano na pravilan način i bez požurivanja, piše Reuters kojeg prenosi Jutarnji list. Problem je ranije doista postojao s cjepivom protiv svinjske gripe 2009. godine.

Brzo proizvedeno cjepivo protiv svinjske gripe 1976. je dovelo do toga da je jedna od 100,000 osoba razvila Guillain-Barreov sindrom  (GuillainBarreov sindrom je rijetka bolest s paralizom u kojoj vlastita protutijela napadaju živce i uzrokuju upalu), potvrdili su iz Centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Doktor Srećko Sladoljev je  tvrdio da je cjepivo protiv svinjske gripe koj  je proizveo Novartis  2009. godine  također bilo opasno i da je izazivalo puno nuspojava.

“Nakon što je potkraj srpnja Hrvatska agencija za lijekove izvijestila da je dvoje građana preminulo, a troje teško oboljelo od Guillian-Barreova sindroma (GBS), koji se pojavljuje kao nuspojava cjepiva protiv tzv. svinjske gripe, oboljeli, ali i obitelji umrlih, razmišljaju o zajedničkoj tužbi protiv proizvođača, tvrtke Novartis. Riječ je o cjepivu kojim je u jeku pandemije od prosinca 2009. i u prvim mjesecima 2010. cijepljeno oko 20 tisuća Hrvata. Stoga brojka od pet žrtava, čini se, neće biti konačna”, pisao je  Večernji list. 
– Riječ je o bolesti koja se “prirodno” javlja na milijun slučajeva, pa su upravo niska pojavnost i prepoznatljiva etiologija ključne za prepoznavanje opasnosti od cjepiva u špricama. Britanska regulatorna agencija je 2010. povezala GBS s pandemijskim cjepivom. U Hrvatskoj je petero oboljelo od GBS-a, dvoje je umrlo. To je nekoliko stotina puta veća incidencija od “prirodne” – kaže dr. Sladoljev, dodajući da sve stradale, osim jedne osobe, povezuje pandemijsko cjepivo.

– Dvije nas stvari nepogrešivo usmjeravaju na povezanost cjepiva i GBS-a: “prirodni” GBS razvija se sporo, potrebna su mu desetljeća, smrtni ishod je neizbježan. GBS “uzrokovan cjepivima” razvija se naglo, potrebno je nekoliko mjeseci da se akutizira. GBS je rijetka bolest, podaci otprije nekoliko godina govorili su o jednom oboljelom na milijun ljudi. Ako među 10.000 cijepljenih već imate 5 oboljelih od GBS-a, postavljate si pitanje: što je tome uzrok? To je “proboj” od 500 puta u odnosu na normalnu statistiku. Što biste zaključili nego da je riječi o cjepivima? – izjavo je tada  Sladoljev.

Te 2009. godine, naime, HZZO je raspisao natječaj za nabavu cjepiva, a pobijedio je Imunološki zavod koji je distribuirao Novartisovo cjepivo. Zanimljivo je da je, kako je neslužbenotvrdio Večernji list, Novartis u ugovoru s Imunološkim zavodom potpisao i stavku kojom se ograđuje od eventualnih nuspojava na svoje cjepivo. – Imunološki zavod želio je da se isto unese i u ugovor s HZZO-om, no mi smo to odbili – rekao je tadašnji direktor HZZO-a Tihomir Strizrep.

Večernji list je donio svjedočanstvo Gušte Juričev iz Vodica koji se tijekom pandemije svinjske gripe odlučio cijepiti se. Dva tjedna potom počeli su prvi zdravstveni problemi i dijagnosticiran mu je Guillain-Barreov sindrom. Uslijedili su sepsa, bolest jetre, tri upale pluća pa i pad u komu.  Postao je 100-postotni invalid koji se mogao kretati samo pomoću štaka. Osječanka Đurđica Ratkajec nakon cijepljenja ostala je gotovo nepokretna, a odlučila je tužiti Imunološki zavod koji je uvezao cjepivo protiv svinjske gripe, kao i Novartis. Pravdu za majku Sofiju Nešić iz Velike Gorice, koja je nakon cijepljenja umrla, tražila je njezina kći.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina