Čini se da se ministar Vili Beroš i Alemka Markotić razilaze oko smrtnosti koronavirusa: Evo njihovih izjava

Čini se da se ministar Vili Beroš i Alemka Markotić razilaze oko smrtnosti koronavirusa: Evo njihovih izjava

Većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u Saboru.

„Većina ih umire s virusom a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Zanimljivo je da se  stav  ministra Beroša razlikuje od pristupa njegove blisku suradnice doktorice Alemke Markotić.

Prije desetak dana  je u emisiji Nedjeljom u dva odgovorila na pitanje  Aleksandra Stankovića  o tome kako znamo da je netko umro od koronavirusa ako je imao i druge kronične bolesti.

“To je dobro pitanje, da je osoba bila zdrava, možda ne bi umrla od ove nove bolesti. Možda bi preživjela i  da je dobila teži oblik bolesti. To su nagađanja. Znamo da  ove bolesti za većinu rizičnih skupina predstavljaju rizik. Ako ste zdrav i  mlad, vi ćete preživjeti sve ovakve zarazne bolesti. Ako imate određene bolesti, onda se morate čuvati”, rekla je doktorica Alemka Markotić.

Zatim je voditelj  pitao  od čega je netko umro ako ima leukemiju  i dobije  koronavirus. Je li umro od leukemije ili od koronavirusa?

“Umro je od virusa korone, a leukemija je tome pomogla”, izjavila je doktorica Alemka Markotić

Foto: Hina