Amerikanci na ulicama jer ne žele karantenu: Ovo je tiranija

Amerikanci na ulicama jer ne žele karantenu: Ovo je tiranija

Tisuće prosvjednika okupile su se u centru Lansinga, prijestolnice američke savezne države Michigan, kako bi izrazili nezadovoljstvo zabranom kretanja, koju je zbog koronavirusa proglasila demokratska guvernerica Gretchen Whitmer. Virus se na tom području brzo širi te je zaraženo gotovo 30.000 ljudi, uz 1800 smrtnih slučajev.

Prosvjed pod nazivom ‘Operacija Gridlock’ uključivao je pješake i vozače automobila, a organizirala ga je Konzervativna koalicija Michigana, blokirajući promet oko zgrade saveznog parlamenta u Lansingu, piše tportal.

Među organizatorima je i Meshawn Maddock, koja kaže da prosvjeduju republikanci, demokrati i neovisni. ‘Karantena je kada ograničite kretanje bolesnima. Tiranija je kada ograničite kretanje zdravima’, rekao je Maddock za Fox News.

Svatko je savladao tešku lekciju socijalnog distanciranja. Ne treba nam država – dadilja, da nam govori kako trebamo biti oprezni’, dodao je.

Kolona automobila koji su sudjelovali u prosvjedu bila je duga nekoliko kilometara. Ovo je bio tek jedan od mnogi prosvjeda koji se planiraju diljem SAD-a zbog zabrane kretanja. Prosvjednici traže od lokalnih vlasti da se fokusiraju na ekonomsku štetu od mjera zaustavljanja pandemije.

Foto: Jeffery Sauger/EPA/Hina