Švedski epidemiolog neizravno kritizirao Beroša, Capaka i Markotić: Karantena koju provode nije utemeljena na znanstvenim dokazima

Švedski epidemiolog neizravno kritizirao Beroša, Capaka i Markotić: Karantena koju provode nije utemeljena na znanstvenim dokazima

Johan Giesecke, profesor emeritus na sveučilištu Karolinska u Stockholmu i bivši glavni državni epidemiolog, tvrdi da   stroga karantena,  koju  provodi većina  europskih država među kojima je i Hrvatska,  nije utemeljena na znanstvenim dokazima.  Drugim riječima,  švedski epidemiolog je neizravno  kritizirao  i  hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša,  Krunoslava Capaka i  Alemku Markotić koji u Hrvatskoj provode drastičnu karantenu.

“Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok ostali trebaju imati na umu da je covid-19 blaga bolest slična gripi te da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj. Povijest je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na protutijela, vjerujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već preboljelo covid-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 posto”, rekao je Johan Giesecke, prenosi Index.

Podsjetimo, za razliku od većine europskih zemalja, Švedska nije uvela  karantenu koji  zaustavlja život. Djeca normalno idu u vrtiće i osnovne škole,  rade kafići i shopping centri, a dopušteno je javno okupljanje 50 ljudi.

Foto: Hina

Facebook Comments