Kakva prevara: Hrvatska mora Bruxellesu vratiti čak tri milijarde kuna!

Kakva prevara: Hrvatska mora Bruxellesu vratiti čak tri milijarde kuna!

Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna poticaja jer je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše u subotu Večernji list.

Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 posto dostatnosti. U krizi se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka, kaže Antun Vrakić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agro-palm i član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, navodi dnevnik.

Vrakić upozorava na pogrešan smjer domaće agrarne politike, koju vode interesne skupine. ‘Dižu se poticaji na puste njive na kojima nitko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Bruxellesa utvrdila je da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir’, rezolutan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom koronakrize tražila od Ministarstva poljoprivrede da se popiše koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju povećati. Ali odgovora nema.

‘Nekada smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere’, kaže Vrakić, donosi Večernji list.

Foto: Hina