Loše vijesti iz Njemačke: Što je zapravo poručio ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Loše vijesti iz Njemačke: Što je zapravo poručio ministar vanjskih poslova Heiko Maas
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je ponovno umanjio nade europskih turističkih odredišta u uspjeh ove ljetne sezone, a ostali njemački političari pozivaju Nijemce da ovog ljeta ostanu u Njemačkoj.

‘Natjecanje europskih zemalja u tome tko će prvi dopustiti turistička putovanja vodi ka nepotrebnim rizicima’, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je u intervjuu aludirao na Austriju ukazujući na skijališta poput Ischgla odakle se koronavirus širio i u Njemačku, javlja tportal.

‘Nažalost već smo iskusili što infekcijsko žarište u omiljenom turističkom odredištu može učiniti kada se turisti vrate kućama’, rekao je Maas i upozorio na to da se takva situacija ne smije ponoviti.

On se zalaže za jedinstveni i zajednički put ka povratku u slobodu putovanja na europskoj razini.

Maas se obranio od kritika turističke branše koja njegovu nedavnu izjavu o tomu kako ovog ljeta neće biti turističkih putovanja smatra neodgovornom i štetnom.

‘Mi ne smijemo uništiti uspjeh za koji smo se posljednjih tjedana mukom izborili inače ćemo ograničenja kretanja imati još jako dugo’, smatra Maas.

Povjerenik savezne vlade za turizam, Thomas Bareiss (Kršćansko-demokratska unija CDU), nada se skorašnjoj vremenski konkretnijoj odluci o slobodi putovanja.

‘Sa stanovišta gospodarstva i turizma pozdravio bih kada bi u redovitim razmacima procjenjivali i po potrebi prilagođavali situaciju i možda čak i popustili ograničenja. Nama su potrebne transparentne odrednice, a ne zabrane putovanja na neodređeno vrijeme’, rekao je Bareiss u razgovoru za Njemačku izvještajnu agenciju (dpa).

On je međutim naglasio kako zdravlje i sigurnost i dalje moraju biti prioriteti. Demokršćanski političar je istodobno izrazio nadu da će putovanja unutar Njemačke biti dozvoljena do ljeta.

‘Putovanja na daleka odredišta ove godine vjerojatno neće biti moguća. Za mnoge je u programu odmor u domovini. Ja polazim od toga da će to biti moguće’, rekao je Bareiss.

Ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (CDU) je apelirala na Nijemce da ove godine odmor provedu na nekom od seoskih gazdinstava koja pružaju turističke usluge.

Na slici: Njemačka kancelarka  Angela Merkel  razgovara s  ministrom  vnjskih poslova Heikom Maaso (lijevo) i  ministrom financija Olafom Scholzom (sredina)

Foto: Clemens Bilan/EPA/Hina

Facebook Comments