Puno bolje bi prošla da je lagala državi: Bila u samoizolaciji pola mjeseca pa dobila plaću 415 kuna

Puno bolje bi prošla da je lagala državi: Bila u samoizolaciji pola mjeseca pa dobila plaću 415 kuna

Slučaj čitateljice iz Zagreba (podaci poznati redakciji) pokazuju da bolovanje u samoizolaciji može pojesti vrlo velik dio plaće. Zato što je kod poslodavca zaposlena manje od devet mjeseci, djevojka je za 15 dana samoizolacije od HZZO-a dobila 415 kuna naknade plaće. Inače svima koji su oboljeli, odnosno kliconoše su, ili iz nekog drugog razloga trebaju biti u izolaciji, pripada pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu osnovice uvećane za 28 posto, što je maksimalno 4257,28 kuna.

Iako “potjerana” u samoizolaciju kao i bilo tko drugi, mlada je Zagrepčanka dobila mnogo manje od toga. Za državu je ispunila sve uvjete da bude u samoizolaciji, osim toga da bude i plaćena kao svi drugi, koji imaju malo više staža. Plaća joj inače iznosi oko 3500 kuna, pišu 24sata.

– Paradoksalno, što su mi potvrdili i u HZZO-u, dobila bih puno više da sam lagala i otišla na ‘obično’ bolovanje na teret poslodavca – kaže djevojka.

– Odradila sam samoizolaciju zbog sumnjivoga kontakta, i bogme skupo to platila. Ne znam kako ću pregurati mjesec, kako platiti račune i hranu te nadoknaditi sve što su mi uzeli. U šoku sam, priča nam djevojka, kojoj se zacrnjelo pred očima kad je početkom travnja dobila naknadu od HZZO-a za samoizolaciju u drugoj polovici ožujka.

Kad je HZZO pismeno upitala zašto tako malo, dobila je odgovor koji kaže da je naknadu dobila po minimalnoj satnici jer ne ispunjava uvjet prethodnog staža kod poslodavca od najmanje devet mjeseci.

Foto: Ilustracija

Foto:Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments