Plenković poslao poruku Milanoviću: Nikada od nas nećete čuti da treba baciti ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku

Plenković poslao poruku Milanoviću: Nikada od nas nećete čuti da treba baciti  ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku

Današnji incident u Okučanima otvorio je novo razmimoilaženje između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Plenković kaže da je s predsjednikom kratko porazgovarao prije nego je otišao.

– Njemu je očito netko javio da neki od sudionika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Vidjeli ste da je prije nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premještena, rekao da ju treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti, prenosi N1 Plenkovićevu izjavu.

On tvrdi da “nitko nije znao da će doći s tim majicama”.

– Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Mi smo ovdje i uime institucija; njegovo pravo je da ode, naša obveza da ostanemo ovdje, rekao je Plenković i dodao da je Vijeće za suočavanje s prošlošću jasno definiralo trenutke u kojima se smiju koristiti obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu, javlja Novi list.

Plenković je odbacio tvrdnje da se radi o namjernoj provokaciji, a na upit smetaju li njemu takve majice, rekao  je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje. “Naravno da nitko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, kazao je Plenković.

“Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija”, rekao je premijer.

Istaknuo je i kako se njegova Vlada jasno odredila oko ZDS. “Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji vrlo precizno identificira trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava”, ističe premijer.

– Žao mi je zbog situacije, što je predsjednik napustio ovo mjesto. Mislim da to nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu, ponovno je otvorio ideloške prijepore. Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke prijepore koje smo imali u prošlosti, dodao je Gordan Jandroković.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments