Tko želi zaraditi na tuđoj muci: Ivo Josipović optužio dimnjačare da love u mutnom

Tko želi zaraditi na tuđoj muci: Ivo Josipović optužio dimnjačare da love u mutnom

SDP je u utorak predstavio svoj Prijedlog zakona o sprječavanju profiterstva, kojima se sprječava zlouporaba kriznog stanja zbog elementarnih nepogoda i epidemija podizanjem cijena koje predstavlja iskorištavanje odsustva redovite tržišne utakmice i nejednakog položaja potrošača i drugih kupaca u odnosu na dobavljače određenih proizvoda i usluga.

Profesor Ivo Josipović istaknuo je da je ovaj zakon usmjeren na očuvanje socijalne komponente posebno usmjereno na stanja kao što su kriza izazvana COVID-19 i potresom koji je nedavno pogodio Zagreb i okolicu.

„Dobili smo dosta pritužbi građana kako neke usluge koje su do nedavno koštale 1 nečega sada koštaju 10 nečega. Vrijeme je nužde u kojoj građani nemaju izbora, jer nema tržišta. Pisalo se i o određenim monopolima koji se zloupotrebljavaju, primjerice o dimnjačarskoj službi u Zagrebu. SDP ovim zakonom želi dati doprinos da Vlada suzbije zlouporabe i da Hrvatsku očuva kao socijalnu državu,” rekao je Josipović.

Zlouporabe na tržištu su duboko nemoralne i utječu na ekonomski i socijalni status građana. Sjetimo se samo cijeni maski, pojedinih usluga, koliko novaca pojedini građevinari traže za rušenje dimnjaka, rekao je.

Mjere su, navodi, vezane isključivo za krizno stanje, kao i ovlasti koje se Vladi daju. Omogućava im se da propišu cijene određenih roba i usluga na razini cijena koje su bile prije krize, uvažavajući i one promjene koje su možda za davatelje usluga i onih koji isporučuju robu nastale za vrijeme krize. Vlada tako može naložiti korekciju cijena onim gospodarstvenicima koji su formirali cijenu zlouporabama kriznog stanja, može ukinuti pravo na poticaje takvim subjektima, kao i naložiti da se vrati razlika u cijeni. Sankcija ima prekršajni element.
Profesor Josip Kregar kaže da se ova situacija koristi zato da bi se zaradilo na tuđoj muci. Ovaj zakon donosi mjere i mogućnosti da se takvo nešto spriječi, a Vlada dobiva zakonsko utemeljenje.

„Ne želimo slijediti ono što Vlada redovito radi da prilično diletantski regulira situaciju. Mora se sada i danas reagirati i ne može se kasnije reći da Vlada nije imala ovlaštenja. Zakon predviđa visoke kazne, ali unosi jednu sasvim jasnu političku vrijednosnu dimenziju. Tržište nije regulacija za sve, ovdje se umjetno stvaraju nestašice i Vladinim odlukama neke stvari mogu postati jako profitabilne, od privatne medicinske djelatnosti pa do prodaje medicinske opreme. To nisu stvari koje se mogu tolerirati ili proglasiti slobodnim tržišnim natjecanjem. Novac ne smije biti ograničenje koje ljudima garantira koliko će dobiti zdravlja i kakva će imati prava,” rekao je Kregar.

Foto: Admir Buljubašić/Hina