Predsjednik Lipe optužio epidemiologa Igora Rudana da je pomogao uvođenje “korona diktature”

Predsjednik Lipe optužio epidemiologa Igora Rudana da je pomogao uvođenje “korona diktature”

Predsjednik udruge Lipa Davor Huić optužio je epidemiologa Igora Rudana da je  svojim javnim nastupima  pomogao  da se značajno ograniči javna diskusija o radu Kriznog stožera koji je uveo radikalnu karantenu.  Huićev post prenosimo u cijelosti.

“Vidim da se Igor Rudan opet nešto svađa sa stvarnim ili imaginarnim liberalima. Ta me diskusija ne zanima baš puno jer je Rudanova stručnost na tom polju praktički nepostojeća, ali reći ću jednu stvar.
Smatram Rudana direktno odgovornim za ograničavanje javne diskusije oko strategije borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj. U jednom ključnom trenutku kad je imao ogromnu pažnju publike (jer je eto epidemiolog), on je uspostavio jednu zlonamjernu i štetnu lažnu dihotomiju, između “humanista” – to su oni kojima je život važan (“dobri” ljudi): i “(neo)liberala” – to su oni kojima nije stalo do ljudskih života i spremni su ih lakoćom položiti na oltar svetog profita i bla bla (pogađate, to su “zli ljudi”).


Od tog trenutka nadalje bilo kakvo propitivanje vrlo radikalnih mjera društvenog distanciranja koje je u Hrvatskoj predložio i proveo Nacionalni stožer, postalo je praktički nemoguće – onaj tko bi se u tom smislu usudio ući u javni prostor, riskirao je da bude označen kao bezdušni zlikovac koji ne mari za ljudske živote.
Rudanu je čini se preteško shvatiti da i mi drugi, koji smo propitivali ekstra radikalne mjere izolacije, nismo ravnodušni prema životima ljudi, dapače. Mi se isto bojimo za posljedice koje će zaustavljanje ekonomije imati na životni standard, psihološku stabilnosti, bazične ljudske slobode i prava, i sto drugih aspekata naših života, uključujući i fucking zdravlje. (Imaš sad recimo kvartalne izvještaje farmaceutskih kompanija koji pokazuju drastične padove potrošnje vitalnih lijekova protiv raka i drugih teških bolesti. I što sad? Jesu li ljudi prestali biti bolesni na tri mjeseca? Pa ne, nego su u općem ludilu fokusa na jednu bolest, kolikogod ona bila teška ili ne, svi drugi pacijenti doslonovo zanemareni. Koliko će to života odnijeti?)


Jedan Nobelovac, ekonomist (a nije Milton Friedman nego Krugman) jednom je rekao sljedeće: “People think economy is about money. But it isn’t, it’s about people”.
To je dio koji Rudan i razni Rudani ne razumiju – mi koji upozoravamo na potencijalno teške posljedice lockdowna, ne brinemo oko izgubljenog novca, nego posljedica koje će to imati na ljudske ŽIVOTE”, piše  Davor Huić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina