Branko Bačić otkrio zašto se HDZ-u jako žuri na izbore: Očekuje li nas “gospodarski potop” na jesen?

Branko Bačić otkrio zašto se HDZ-u jako žuri na izbore: Očekuje li nas “gospodarski potop” na jesen?

Sudeći po izjavama u emisiji Otvoreno na temu predstojećih parlamentarnih izbora,  HDZ I SDP će pokušati  zastarjelom retorikom dobiti  parlamentarne izbore.   U emisiji su gostovali Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i Siniša Varga, saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti.

– Važno je provesti izbore prije ljeta kako bi se formirala Vlada sa svježim legitimitetom koja će donositi odluke u ovoj situaciji obzirom na pad gospodarstva i epidemiju. Na jesen je moguća nova epidemija koronavirusa i ako se izbori ne održe na vrijeme možemo doći u situaciju da Vlada bude tehnička, kazao je Branko Bačić. Dodao je kako HDZ želi održati izbore kad je to najprimjerenije i da je SDP u zabludi kada govori da HDZ iskorištava tu situaciju.

Možemo li očekivati nove podjele na “mi ili oni”?

Igor Peternel kazao je kako Miroslav Škoro nije bio na obilježavanju u Okučanima, jer nije dobio propusnicu. Tamo su premijer i predsjednik, smatra Peternel, bili u kampanji. Smatra da ova Vlada nema legitimitet, obzirom na članove koalicije iz suprotnog političkog spektra. Dodao je kako su u Domovinskom pokretu spremni na sve solucije pa i na “epidemiološko” sprječavanje kretanja u kampanji. Kazao je kako nitko nije protiv izbora, ali da se zna kad i kako. Ne želimo da građani budu ‘playstation vladajućih’ i očekujemo da budu otvorena sva pitanja, kazao je.

Rajko Ostojić zahvalio se na pozivu, jer smatra da u emisiju dolaze samo prestavnici vladajućih. Branku Bačiću je poručio: “Savjest radi”. Smatra da ova vlast nije legitimna, već da je rezultat trgovačke koalicije. Kazao je kako u ovoj situaciji na izbore ide samo Poljska i Srbija te da SDP jedini ima koaliciju s potpisima i program. Spremni su za izbore, kaže.

Branko Bačić je Ostojića optužio da ne dolazi u Sabor i ne prati što radi njegov Klub pa ponavlja riječi Arsena Bauka. Bačić  je SDP nazvao “cendravom strankom” – najprije su ih, kaže optužili da odugovlače s izborima pa onda da ih forsiraju.

Predizborne koalicije

Vezano za prepucavanja u Zagrebačkoj skupštini Branko Bačić je kazao kako sa strankom Milana Bandića u Saboru izuzetno dobro surađuju a da gradskim organizacijama prepuštaju da riješe trzavice. Na pitanje o mogućim koalicijama kazao je kako pregovaraju s partnerima s kojima su koalirali i 2016., a za suradnju će tražiti i druge partnere iz istog političkog spektra. Za Miroslava Škoru kazao je kako će morati pokazati svoj program. “On se u predsjedničkim izborima pozivao na narod, iako od naroda nije izabran”, kazao je Bačić.

Igor Petrnel je kazao kako Domovinski pokret između ostalih pregovara i sa Suverenistima, a dogovor je već postignut s gospodinom Hasanbegovićem. Nadaju se većem političkom okupljanju. Naglasio je kako sve hrvatske stranke imaju veliki politički deficit i mogle bi biti puno kvalitetnije. S tim u vezi spomenuo je i da je puno istaknutih članova SDP-a “marginalizirano” kad su došli u sukob s Milanovićem.

Elektroničko glasovanje

Na pitanje o uvođenju elektronič,kog glasovanja Branko Bačić je kazao kako takve izbore provodi jedino Estonija, a od njih su odustale Francuska i Norveška. “Postoji opasnost od hakiranja i nemoguće poptune kontrole brojanja glasova. Mi ih trenutno u Hrvatskoj ne možemo provesti”, kazao je. Ostojić je kazao kako “hakiranje nije izlika, već  se radi o nedostatku volje”.

Igor Peternel, međutim, smatra kako se to ne provodi jer trenutni sustav glasovanja odgovara velikim strankama, jer na izbore najviše izlaze njihovi članovi i simpatizeri. Siniša Varga kazao je kako je ‘fan’ moderne tehnologije, ali je protiv toga da se glasanje svede na “naručivanje hamburgera preko interneta”. To treba obaviti s obitelji, svečano, da bude “festival demokracije”, dodao je.

“Slabljenjem koronavirusa otvorit će se stare teme”

Na kraju emisije Bačić je poručio da SDP u političkom prostoru nameće pitanje “ustaša i partizana”. Dodao je kako je ova Vlada u borbi epidemijom koronavirusa pokazala da zna i može te naglasio je da gotovo svakom drugom radniku u realnom sektoru isplaćena plaća. “Pustite parangale. Klijentelizam korupcija je problem HDZ-a. Citirat ćemo vašega Davora Ivu Stiera. Te ćemo teme otvoriti”, odgovorio mu je Ostojić.

Peternel je na to kazao kako je “virus već ušao u naše političke vode”. Slabljenjem virusa vratit će ostale teme, a mi ćemo se kao stranka vraćati temama koje su obilježile četiri godine vladavine pa i ‘Za dom spremni'”. “Stav je takav da taj pozdrav ima konotacije kakve ima. On je dio službenog grba HOS-a i u skladu s preporukama povjerenstva koje je Vlada oformila – on se treba tretirati tako da se može upotrebljavati na komemoracijama”, rekao je Peternel.

– Koronavirus i potres donijeli su svijest da su promjene u hrvatskom društvu nužne. Nadam se da će se sve stranke nadmetati s idejama i programima i tu će Stranka rada i solidarnosti sa svojim programima dati veliki obol za obnovu hrvatskog društva, poručio je Siniša Varga.

Foto: HRT

Facebook Comments