Glas naroda, glas razuma: Čak 60 posto građana protiv toga da trgovine rade nedjeljom

Glas naroda, glas razuma: Čak 60 posto građana protiv toga da trgovine rade nedjeljom

Trgovine nedjeljom službeno su zatvorene iz epidemioloških razloga, no mnogi smatraju kako je to i zbog približavanja izborima i dodvoravanju biračima. Da se radi o predizbornom dodvoravanju Crkvi i konzervativnim udrugama smatra najviše ispitanika – 43,4 posto.

Nešto iznad 38 posto vjeruje da se radi o isključivo epidemiološkim razlozima, a da su trgovine nedjeljom zatvorene kao kombinacija ovih dvaju faktora stav je 8,3 posto ispitanika, javlja RTL.

Pri tome znatno veći postotak birača gotovo svih stranaka oporbe očekivano češće iščitava zabranu isključivo kao izborno dodvoravanje, dok se HDZ-ovi birači češće pozivaju samo na epidemiologiju (62,8 posto).

Da je to izborno dodvoravanje smatra 64,8 posto birača SDP-a, 41,9 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore, 58,6 posto birača Mosta i 56,3 posto birača HSS-a. Među strankama gdje preteže opcija da su razlozi epidemiološki su i BM 365 (45,5 posto) i Hrvatski suverenisti (66,7 posto).

O neradnoj nedjelji pričalo se i prije pandemije, a više od 60 posto smatra da treba ozakoniti trajnu zabranu radatrgovina nedjeljom i kada pandemija završi!

Pri tome je za ovu opciju najveći postotak birača svih vodećih stranaka, pa i onih oporbenih. Manje od 20 posto priželjkuje da trgovine ne rade samo dok traje pandemija, dok nešto iznad 15 posto ispitanika želi da se mjera ukine odmah i da trgovine ponovno rade nedjeljom.

Trajnu zabranu rada nedjeljom želi 74,2 posto birača HDZ-a, 45,6 posto birača SDP-a, 76,8 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore, 68,4 posto birača Mosta i 53,8 posto birača HSS-a.

Ispitanici ističu da su za neradnu nedjelju najčešće zbog samih radnika.

Gotovo polovina ispitanika poručuje da radnicima u trgovinama treba jedan dan odmora i da je nedjelja za to najbolja. Nešto preko 34 posto misle da trgovine tada ne trebaju raditi jer je to dan za obiteljsko okupljanje.

Kao treći razlog ispitanici navode da je nedjelja sveti dan, dan za odlazak na svetu misu, 11 posto, a gotovo 5 posto poziva se na druge države koje drže do kršćanskih vrijednosti, a također ne rade nedjeljom.

Foto: Koča Sulejmanović/Hina

Facebook Comments