Sestra Vilija Beroša je direktorica u tvrtki kontroverznog poduzetnika Petra Pripuza: Što je ministru preporučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Sestra Vilija Beroša je direktorica u tvrtki kontroverznog poduzetnika Petra Pripuza: Što je ministru preporučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa nedavno je odredilo Viliju Berošu da mora biti posebno oprezan u poslovima koje njegovo Ministarstvo zdravstva ima s tvrtkama Petra Pripuza. Naime, Beroševa sestra Tajana Tomašević odgovorna je osoba u Pripuzovim tvrtkama C.I.O.S, CE-ZA-R, Metis i Eko flor Plus. Za tu informaciju donedavno se nije znalo, no ta činjenica, kako doznaju Index Istrage, nije spriječila tvrtke kojima upravlja Beroševa sestra da godinama posluju s bolnicama i zdravstvenim ustanovama koje su pod Ministarstvom zdravstva, ali i sa Zagrebačkim holdingom.

Iako je, dakle, Pripuzov C.I.O.S. pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog mogućih poslova s Ministarstvom zdravstva, to nije spriječilo Pripuzovu tvrtku da i dalje potpisuje ugovore s javnim tvrtkama i dobiva poslove na javnim natječajima. Tako su samo ove godine, doznaju Index Istrage, sa Zagrebačkim holdingom potpisali dva ugovora vrijedna preko 20 milijuna kuna, i to unatoč sudskom procesu u kojem Državno odvjetništvo tereti Petra Pripuza i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. U prošloj godini s Holdingom su potpisali okvirne sporazume vrijedne 105 milijuna kuna.

Odgovarajući na upit, iz C.I.O.S-a ističu da ne dobivaju poslove zbog Beroša i da poslovanje sa Zagrebom predstavlja svega 1,7 posto njihovih godišnjih prihoda pa u tome nema ništa sporno. Vijećnik u Gradskoj skupštini Renato Petek s tim se ne slaže. No, krenimo redom.

“Povjerenstvo upućuje dužnosnika Vilija Beroša da u slučaju namjere stupanja u poslovni odnos između Ministarstva zdravstva i trgovačkog društva u kojem sestra dužnosnika obavlja funkciju prokurista, kao i društva u kojem je sestra dužnosnika ovlaštena za zastupanje podružnice, pravovremeno zatraži mišljenje Povjerenstva u cilju izbjegavanja sukoba interesa i osiguranja postupanja u skladu s odredbama ZSSI-a”, stoji u odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 21. veljače. Naime, sestra Vilija Beroša Tajana Tomašević direktorica je i prokuristica u tvrtkama koje pripadaju braći Pripuz. Tomašević je tako odgovorna osoba u tvrtkama C.I.O.S, CE-ZA-R, Metis i Eko-flor Plus. Neke od njih već godinama posluju s bolnicama i zdravstvenim ustanovama koje su pod Ministarstvom zdravstva.

Kako je vidljivo iz podataka Državne riznice, tvrtka Eko-flor plus, u kojoj je Beroševa sestra prokuristica, samo ove godine imala je poslove s državom vrijedne 261 tisuću kuna, od čega se 123 tisuće odnose na Ministarstvo zdravstva, konkretno na nabave u KBC-ovima Zagreb, Osijek, Sestre milosrdnice i zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

Pitali smo C.I.O.S. je li im pomogla činjenica da za njih radi sestra ministra zdravstva, uvrijeđeni su

U 2019. godini ista tvrtka imala je poslove s državom u vrijednosti od oko milijun kuna, od čega se na Ministarstvo zdravstva, odnosno bolnice, odnosilo 220 tisuća kuna. Ta se tvrtka bavi komunalnim poslovima i trgovinom, a 2018. godine imala je prihode od 110 milijuna kuna. Tvrtka Metis, još jedna članica C.I.O.S. grupacije, prošle je godine preko Ministarstva zdravstva, odnosno nabave za klinike, imala poslove od 127 tisuća kuna, od čega se posao od 3000 kuna odnosi na samo Ministarstvo. No riječ je o minornim iznosima jer je prihod te tvrtke 218 milijuna kuna.

Pitali smo Tajanu Tomašević je li činjenica da joj je brat aktualni ministar zdravstva, a proteklih godina zamjenik ministra, promijenila bilo što u poslovanju tvrtki te jesu li imali poseban položaj u javnim nabavama.

Odgovorili su nam iz grupacije C.I.O.S., u kojoj negiraju bilo kakvu povezanost. “C.I.O.S. Grupa nikad nije imala, niti ima, niti će imati poseban položaj u bilo kakvim javnim nabavama, pa tako niti u javnim nabavama za bolnice i zdravstvene ustanove. Činjenica da je riječ o sestri aktualnog ministra zdravstva nije promijenila apsolutno ništa u poslovanju C.I.O.S. Grupe”, kažu iz C.I.O.S.-a dodajući da su jedina posljedica “neistinite i uvredljive tvrdnje o vlasniku C.I.O.S. Grupe koje štete ugledu i poslovnom djelovanju Grupe”.

Kažu nam da imaju 1300 zaposlenih i da “pojedinci radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva i vlastite promocije neutemeljeno koriste neistinite i uvredljive tvrdnje o vlasniku C.I.O.S. Grupe za objavu i prenose dalje u javni prostor”.

“Činjenica jest da je C.I.O.S. Grupa najveća hrvatska grupa na području gospodarenja otpadom i vodeća u regiji, koja od 1991. godine strateški gradi svoje poslovanje primjenjujući najbolja europska iskustva. Grupa sakupljanjem i obradom otpada sudjeluje s 18 posto u gospodarenju ukupno nastalog otpada u RH. Članice Grupe u Hrvatskoj, u kojima je više od 1.000 zaposlenih, ukupno su u 2019. godini sakupile i obradile 660.000 tona različitih vrsta otpada”, kažu u C.I.O.S Grupi za Index istrage.

Foto: Damir Senčar/Hina