Skandalozna izjava Krunoslava Capaka: Je li se Nacionalni krizni stožer pretvorio u izborni stožer HDZ-a?

Skandalozna izjava Krunoslava Capaka: Je li se Nacionalni krizni stožer pretvorio u izborni stožer HDZ-a?

Ako glasač koji je u samoizolaciji stavi masku, i nema simptome, može izići na svoje glasačko mjesto, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Ako se doista ljudima u samoizolaciji omogući izlazak na izbore, to će biti ustavno-pravno kršenje načela jednakosti prema onima koji su samoizolaciju odradili u cijelosti, upozorava prof. dr. sc. Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo. Ako se to u Stožeru ozbiljno razmatra, kaže, otvorit će se pravo na naknadu štete onima koji su bili u samoizolaciji cijelo vrijeme, kako je propisano. Bit će povrijeđeno pravo jednakosti i moći će se tražiti naknada za duševnu bol, ali i dokazivati neke druge štete nastale u samoizolaciji zbog ograničavanja kretanja”, rekla je Sanja Barić, profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci za 24 sata.

“Jedna je stvar ono što gospodin Krunoslav Capak izgovara u javnosti kao svoje mišljenje, prijedlog, ali ako Stožer to ozbiljno razmatra, i mjera bude usvojena, otvara se pravo na naknadu štete. Epidemiološki je mogućnost zaraze sad možda manja, ali bez obzira na to, bilo bi prekršeno načelo jednakosti”, kaže stručnjakinja.

Ovdje, odjednom, dodaje, glasanje na izborima postaje važnije od javnoga zdravlja, koje je dosad, ljudima u samoizolaciji, blokiralo ljudska prava, gospodarske aktivnosti, sve. “Nerazumno je zato dozvoliti izlazak na izbore, što odjednom više ne bi bila zdravstvena prijetnja. Tko će, na kraju krajeva, te ljude kontrolirati na putu na birališta”, kaže dr. Barić.

Prema podacima Državnog inspektorata, 83 kršitelja samoizolacije je platilo kaznu, koja se kreće od 8000 do čak 120.000 kuna. Znači, otvoreno bi bilo pitanje i mogu li oni od države potraživati taj novac natrag.

Još je 20. ožujka šefica Infektivne klinike Fran Mihaljević, dr. Alemka Markotić onima koji izlaze iz samoizolacije poručila je kako je to kao da u trgovačkom centru pucaju iz puške – terorizam. Odnosno bioterorizam. Od početka su, osim toga, sa Stožera poručivali da i osobe bez simptoma drugoga mogu zaraziti, kao i to da maska nije garancija da neće.

I u ranim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji kako je “osnovno pravilo samoizolacije da osoba treba ostati kod kuće, i izbjegavati fizički bliski kontakt s drugim ljudima”.

Izjava Krunoslava Capaka  samo pokazuje da je vrijeme  da se ukine krizni stožer i da nas prestane bombardirati svakodnevnim konferencijama za novinare.   Očito je da se Krizni stožer pretvorio u izborni stožer HDZ-a.

Foto: Edvard Šušak/Hina