Orban pozvan u Europski parlament da položi račune, ali on ne želi doći

Orban pozvan u Europski parlament da položi račune, ali on ne želi doći

Mađarski premijer Viktor Orban pozvan je da u četvrtak sudjeluje na raspravi Europskog parlamenta o stanju u njegovoj zemlji, ali je iz Budimpešte odgovoreno predsjedniku EP-a da Budimpešta na plenarnu sjednicu šalje ministricu pravosuđa.

Vijeće i Europska komisija trebaju u četvrtak predstaviti izjavu o izvanrednom stanju u Mađarskoj i njegovom utjecaju na temeljna prava i slobode nakon čega je najavljena rasprava na plenarnoj sjednici parlamenta, stoji u pismu predsjednika EP-a Davida Sassolija upućenom Orbanu, javlja N1.

Krajem ožujka, mađarski parlament usvojio je zakon koji omogućuje premijeru da vlada uredbama do nove odluke, u okviru izvanrednog stanja proglašenog u cilju borbe protiv koronavirusa. Te ovlasti uzrokovale su zabrinutost predsjednice EK Ursule von de Leyen.

Sassoli je rekao da je mađarska ministrica pravosuđa zatražila sudjelovanje kako bi objasnila stajalište Budimpešte. Međutim, po pravilima takve rasprave, sudjelovanje je “na razini šefova država ili vlada”, rekao je Sassoli koji traži dolazak Orbana.

Orban je u pismu kojem odgovara Sassoliju napisao da će mađarsku vladu na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak predstavljati ministrica Judit Varga, objavio je kasno u utorak njegov glasnogovornik.

Bertalan Havasi je rekao da Orban koristi svoju “snagu i energiju” za borbu protiv epidemije kioronavirusa, dodajući da je od Sassolija zatražio da dopusti Vargi da se obrati na sjednici posvećenoj Mađarskoj.

Foto: Kimmo Brandt/EPA/Hina

Facebook Comments