Škoro reagirao na hajku na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH: Ujedinjeno ih napadaju Dodik, Komšić i Izetbegović, a Milanović i Plenković šute

Škoro reagirao na hajku na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH: Ujedinjeno ih napadaju Dodik, Komšić i Izetbegović, a Milanović i Plenković šute

Predsjednik Domovinskog pokret Miroslav Škoro oštro je osudio napade  bošnjačkih medija i dijela političke javnosti na  Katoličku crkvu  i Hrvate u Bosni i Hercegovini. Oštro je zamjerio  državnoj vlasti što nije reagirala na napade:   Škorino priopćenje objavljujemo u cijelosti.

“Domovinski pokret najoštrije osuđuje nezapamćene napade bošnjačkih medija i dijela političke javnosti na katoličku crkvu i Hrvate u Bosni i Hercegovini, a povodom nadolazećeg obilježavanja žrtava Bleiburga i Križnog puta i mise koja će biti služena u Sarajevu. Izražavamo punu podršku Hrvatima Bosne i Hercegovine i vodstvu katoličke crkve na čelu s kardinalom Puljićem. Jednako tako osuđujemo šutnju i ignoriranje hrvatske državne vlasti, koja nije našla za shodno reagirati na do sada nezabilježenu hajku na vjerske i nacionalne osjećaje Hrvata Bosne i Hercegovine, a posebno sarajevskih Hrvata. Ovi napadi imaju nekoliko dimenzija koje, zbog važnosti trenutka i povijesne istine, Domovinski pokret želi posebno istaknuti.

Prvo, s obzirom na to da se radi o vjerskoj komemoraciji, potpuno je neprihvatljivo da se civilne vlasti i njima upravljani mediji bave pitanjem za koga kardinal služi misu! Sloboda vjeroispovijesti i odvojenost religije i države su jedan od temelja demokratskog poretka te nijedna, pa time ni bosansko-hercegovačka politička vlast, ne smije dovoditi u pitanje te slobode.

Na slici: Komemoracija na Bleiburgu Foto: Damir Senčar/Hina

Drugo, napad na katoličku crkvu ima prije svega političku poruku jer su se po prvi puta u BiH ujedinile bošnjačka i srpska vladajuća klika, na pitanju koje im je očito zajedničko, a to je mržnja prema Katoličkoj crkvi i Hrvatima kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Po pitanju svete mise, za, kako oni kažu “ustaške koljače”, ujedinila se sva bošnjačka i srpska pozicija i opozicija, Izetbegović i Dodik, Srpska pravoslavna crkva i Željko Komšić. Pametnome dosta.

Treće, ovaj napad ima i svoju povijesnu dimenziju, s obzirom na to da se sustavnim medijskim blaćenjem iskrivljuju povijesne činjenice, sve nevine žrtve se potezom pera pretvara u zločince, a zaboravljeno je pritom da je na Bleiburgu i Križnom putu bio i veliki broj muslimanskih pa i srpskih žrtava. Organizirani napadi bošnjačkog političkog vodstva na vjersku komemoraciju žrtava komunističkog terora pokazuju njihov totalitaristički mentalitet i komunističko nasljeđe. Ovakvim stavom bošnjačka politička vrhuška pljunula je i na sve nevine muslimanske žrtve koje se svih ovih godina komemoriralo na Bleiburgu i po masovnim grobnicama širom Hrvatske”, ističe predsjednik Domovinskog pokreta  Miroslav Škoro.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments