Svjetski židovski kongres protiv odavanja počasti Hrvatima koje su 1945. godine likvidirali partizani

Svjetski židovski kongres protiv odavanja počasti Hrvatima koje su 1945. godine likvidirali partizani

Svjetski židovski kongres (WJC) pozvao je vlasti u Hrvatskoj da prestanu sudjelovati u veličanju, kako su naveli, zloglasnog ustaškog režima, te osudio misu zakazanu za 16. svibnja u Sarajevu, namijenjenu odavanju počasti Hrvatima ubijenim u svibnju 1945. u Bleiburgu, prenosi agencija Tanjug.

U priopćenju dostavljenom Tanjugu WJC navodi da se protivi toj i dvjema manjim komemorativnim manifestacijama u Zagrebu i Bleiburgu, najavljenima za isti dan,javlja N1.

Kako se navodi, WJC je ogorčen i time što se u Hrvatskoj posljednje 24 godine tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i suvremene države nego pojedinci koji su podržavali ili su bili uključeni u aktivnosti režima koji je ubio stotine tisuća nedužnih osoba samo zbog njihovog etničkog ili vjerskog identiteta.

“Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, praznicima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Član 2.) i od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Bleiburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i neovisnost moderne Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

Glavni savjetnik WJC-a Menachem Rosensaft ocijenio je zastrašujućom činjenicu da fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od židovskog i srpskog stanovništva, slijedeći model iz nacističke Njemačke, dobivaju poštovanje i da se smatraju nekim tko je svojim djelima pridonio slobodi i neovisnosti moderne hrvatske države.

“Činjenica da Hrvatski sabor ima pokroviteljstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima povijesne istine te židovskoj zajednici diljem regije, čiji se patriotizam i osobna sigurnost dovode u pitanje svaki put kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke”, naveo je Rosensaft, prenosi Al Jazeera.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments