Škoro posadio javor pa napao HDZ: Oni su se pomirili da Hrvatska 2050. ima samo 3,2 milijuna stanovnika

Škoro posadio javor pa napao HDZ: Oni su se pomirili da Hrvatska 2050. ima samo 3,2 milijuna stanovnika

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Zelene liste Nenad Matić, kao koalicijski partner, danas su povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode simbolično posadili dva stabla javora na OPG-u Trupeljak. Na taj način žele fokus s nebitnih tema koje se nameću u ovoj predizbornoj kampanji vratiti na aktualnosti kao što su poljoprivreda, samodostatnost te zaštita okoliša i nacionalnih blaga, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

“U mom kraju se sadnja javora vidi kao zalog za budućnost. Kažu da je svojevremeno u nekim krajevima Hrvatske kad bi se rodilo dijete bio običaj zasaditi neko od kvalitetnih drva – javor, hrast, orah – tako da bi to dijete imalo nešto kao zalog u toj svojoj budućnosti. Nažalost, našu zemlju desetljećima uništavaju, dijele je šakom i kapom, pa više ne znamo ni tko joj je vlasnik, deseci tisuća hektara se nalaze u vlasništvu i koncesijama kojekakvih konglomeracija, fondova i tvrtki, i Domovinski pokret će učiniti sve da u fokus naše zemlje stavi naše seljake, našu poljoprivredu, vlastitu proizvodnju, da se orijentiramo na izvoz, a ne na uvoz“, kazao je Miroslav Škoro.

Nenad Matić podsjetio je da Hrvatska ima 480 endemičnih vrsti u Hrvatskoj naglasivši kako je to naše bogatstvo.

“Sigurno će ekologija i zaštita okoliša biti jedna od naših temeljnih odrednica. Hrvatska je zemlja koja se ima čime pohvaliti što se tiče svoje vode, šuma i prirode, mi smo zelena oaza u Europskoj uniji i želimo da to bude naša prednost, da nema rasprodaje obiteljskog blaga ni njegovog uništavanja“, rekao je Matić.

Miroslav Škoro dodao je kako ga je iznenadilo da HDZ u svojoj strategiji energetske potrebe Hrvatske 2050. godine procjenjuje na bazi 3.200.000 stanovnika.

“To je surova stvarnost, da ljudi koji trenutno vode državu sa svojim trgovačkim partnerima planiraju Hrvatsku 2050. godine sa 3.200.000 stanovnika, tako da birač ima vrlo jednostavan izbor – hoćemo se boriti da 2050. bude barem stanovnika koliko je danas ili ćemo prihvatiti činjenicu da nestajemo, da nas nema. Ja se nadam da ćemo ići drugim smjerom, da će nam Bog svima dati zdravlja i da ćemo jednoga dana na ovom istom javoru napraviti ljuljačke za svoju djecu i unuke“, zaključio je Škoro.