Kosor se “umiješala” u okršaj između Raspudića i HDZ-ovog dvojca Plenkovića i Jandrokovića: Na čiju je stranu stala?

Kosor se “umiješala” u okršaj između Raspudića i HDZ-ovog dvojca Plenkovića i Jandrokovića: Na čiju je stranu stala?

Verbalni sukob između donedavnog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i novog Mostovog ‘kapitalca’ filozofa Nine Raspudića, u kojem su se spominjala djeca, brakovi i političke majke, za N1 je  komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetimo, sve je počelo kada je Nino Raspudić najavio da u politiku ulazi kao nezavisni kandidat na listi Mosta i “pecnuo” predsjednika Sabora u odlasku rekavši da će izborima loviti Jandrokovića, ako bude mogao.

Gordan Jandroković je tek nedavno otvorio profile na društvenim mrežama, a njegovi statusi već izazivaju snažne reakcije javnosti. Na Raspudićeve je riječi reagirao objavom u kojoj je napisao:

“Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece… s istom ženom”, aludirajući na Raspudićev razvod, novi brak i drugo dijete koje je dobio s Marijom Selak Raspudić.

Uvođenje brakova, žena i djece u politički diskurs u pretkampanji uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja za N1 je komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor. Prije svega, ističe, Jandroković bi kao predsjednik Sabora u odlasku morao znati da je uvođenje takvog diskursa u kojem spominje Raspudićeve brakove i djecu suprotno Zakonu o suzbijanju diskriminacije, usvojenom još 2008. godine kao jednom od mjerila za otvaranje Poglavlja 19 u pregovorima s EU, a u kojem, između ostalog, piše kako smo svi jednaki bez obzira na razlike, pa tako i one po pitanju bračnog statusa, odnosno koliko je osoba puta sklapala brak.

“Od kada sam ušla u politiku nije mi se sviđalo uvođenje djece u političke svrhe i kampanje, a uvođenje djece s ciljem da se ponizi protivnika je uvođenje različitih kategorija djece u politiku. Dakle, da postoje ona vrijedna, vrjednija i manje vrijedna. Manje vrijedna bi, sukladno tom diskursu, bila ona čiji su roditelji razvedeni, što nadalje otvara diskurs razvoda. Pred kraj mog premijerskog mandata i mene se diskvalificiralo kao razvedenu ženu. To se gledalo sa svjetonazorskih, demokršćanskih svjetionika koje ja poštujem, no onaj tko uvodi takav diskurs mora biti svjestan da će mu se vratiti kao bumerang. Kada se udaraš u vrijednosna prsa, moraš biti spreman da će se propitivati tvoje vrijednosti”, rekla nam je Jadranka Kosor.

Osvrnula se i na reakciju premijera Andreja Plenkovića koji je stao u obranu svog stranačkog kolege Jandrokovića . Kosor je rekla da Jandrokovića brani šef stranke kojem je i samom smetalo spominjanje njegove obitelji.

“Politika je vrsta bumeranga, uvijek se nešto vrati. Raspudiću se tako vratilo za komentare o udomljavanju djece, kada je prilikom gostovanja u emisiji “Nedjeljom u 2” odgovarao na pitanje o tome hoće li se protiviti tome da istospolni parovi udomljavaju djecu, te kada je neizravno rekao da istospolni parovi ne bi trebali udomljavati djecu”.

Kosor se osvrnula i na današnje gostovanje Nine Raspudića na N1 Televiziji u kojem je uzvratio Jandrokoviću kazavši kako je on, citiramo, “umiljato dijete četiri političke mame. Prva mama mu je bio Ivo Sanader kojem samo što nije sjedio u krilu, onda zabijanje noža u leđa pa dolazi Jadranka Kosor, treća mama mu je bio Tomislav Karamarko i sada mu je Plenković”.

“To je nastavak te priče, bilo bi bolje da je Raspudić upotrijebio drugi izraz jer je ovako riječ majka stavio u negativni kontekst. Razumijem što je htio reći, to je činjenica, Jandroković je imao četiri šefa i za svakog je tvrdio da je najbolji dok nismo počeli padati. Svi političari, ali i ljudi općenito, koji žele zaštititi svoju obitelj od uvreda moraju biti spremni da ne vrijeđaju tuđe”, zaključila je Kosor.

Foto: Edvard Šušak/Hina