Što Dalija Orešković misli o Jandrokovićevom napadu ispod pojasa na obitelj Raspudić?

Što Dalija Orešković misli o Jandrokovićevom napadu ispod pojasa na obitelj Raspudić?

U TNT Dvoboju svoje su stavove sučelili bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković te Mostov Zvonimir Troskot. Komentirali su javni sukob Nine Raspudća i Marije Selak Raspudić s  glavnim tajnikom HDZ-a  Gordanom Jandrokovićem  koji je govorio o njihovom privatnom životu.

Privatni život pod povećalom

“Smatram da je to ne samo pravo naših građana nego i njihova dužnost. U svakom slučaju će se najbolje usporediti s promoviranjem naših vrijednosti i stavova ono što zastupamo i u privatnom životu S tim nemam nikakkav  problem. Kada postoje rezultati rada i kada se osoba koja tu institucija predstavlja uistinu bavi onome što joj je posao, onda je tu privatnost sporedna”, rekla je Orešković.

“Prije svega, svaka osoba koja se misli baviti javnim poslom će biti pod povećalom javnosti. Mislim da spominjanje djece i obitelji ne bi trebale biti predmet u javnom prostoru. Treba postojati jedna granica gdje će se poštovati obitelj i djeca.

Imamo situaciju gdje je Gordan Jandroković da se spustio na takvu tračersku razinu u provođenju svoje kampanje, mislim da je smiješno. Mislim da u javnom prostoru nema prostora za onakve scene koje je morala proći gospođa Selak Raspudić. Upravo je ona jedan od stupova i razloga zašto sam došao u Most, ona predstavlja jednu ženu koja će mijenjati paradigmu odnosa prema ženama”, kazao je Troskot.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Troskot kaže kako je “taj odjel u ovom trenutku jako jalov”.

“Zato što se dogodio slučaj da je Andrej Plenković završio na jednom skupu EPP-a u Finskoj, a to su htjeli predstaviti kao državnički posjet. Dogodila se situacija da je Povjerenstvo pokazalo da nema nikakve mehanizme da dođe do računa iz kojih bi se vidjelo kako se troši javni novac”, ističe Troskot.

Orešković je prvo pak istaknula dvije stvari koje zamjera Mostu.

“Prva je da ta kada je izabran novi saziv, umjesto da su mu dali podršku na neki način su ga popljuvali i obezvrijedili. Druga stvar je nepoznavanje materije i površnost u predlaganju novih mjera”, poručuje.

“Osobno se zalažem da promijenimo ne samo Zakon o sprečavanju sukoba interesa, nego i cijeli koncept rada Povjerenstva. Kada govorimo o konkretnom prijedlogu Mosta za troškove dužnosnika, rekla bih da je to samo kap u moru”, dodaje.

Ističe kako je problem cijele naše države u tome što nismo izradili neovisne institucije koje bi bile dovoljno kapacitirane.

“Nije bitan samo USKOK, DORH i druga tijela, nego je potrebno postaviti i određeni preventivni okvir. Zalažem se za to da Povjerenstvu damo ovlast analize korupcijskih rizika. Možda se otkrije niti jedna desetina korupcije u Hrvatskoj. Vidimo što se dogodilo s velikim korupcijskim aferama u Hrvatskoj”, poručuje Orešković.

Izbor glavnog državnog odvjetnika/odvjetnice

“Jedna od dodatnih antikorupcijskih metoda za koje se zalaže Most je odabir državnog odvjetnika koji je izvan sistema. Dosad su svi odabiri neuspjeli pokušaj koji su pokazali da sustav doista ne valja”, ističe Troskot.

“Nije problem u osobama koje su izabrane, nego u onima koji su birali. Nikada ne damo priliku onima koji su sposobni i kompetentni u sustavu. U Hrvatskom ustavu piše da se glavni državni odvjetnik bira na mandat od četiri godine uz mogućnost reizbora, a Greco je nekoliko puta dao preporuku kako bi se to trebalo izmijeniti”, nadovezala se Orešković.

Uhićenja osumnjičenih za gospodarski kriminalitet

Orešković smatra kako HDZ ovog trenutka pravosuđe drži na daljinskom upravljaču.

“Uspješnost borbe protiv korupcije se ne mjeri sa spetakularnim uhićenjima nego po pravomoćnim presudama. U borbi protiv korupcije Hrvatska rezultata nema. Mi imamo situaciju gdje se suđenje HDZ-u kao stranci odgađa za jesen. HDZ nije borac protiv korupcije nego je njegov sinonim”, kazala je.

Troskot se osvrnuo na trajanje sudskih procesa.

“Jedan od prijedloga koji ćemo mi imati je zapravo promjena Kazneno-procesnog zakona. Dotaknuto je to da nam sudski procesi traju i po 10 godina. Ako ovako nastavimo, dobit ćemo to da ćemo plaćati penale gospodinu Sanaderu za predugo suđenje”, ističe.

Koalicija s HDZ-om?

“Koalicija? Mi smo imali svoje iskustvo s HDZ-om. Mi ne možemo koalirati sa strankom kojoj afere izbijaju svakog dana. Svaki treći pokušaj koaliranja s HDZ-a, time bismo postali političke naivčine”, odgovara Troskot.

Orešković pak kaže kako oni u Stranci s imenom i prezimenom o koalicijama ne razmišljaju, niti se njima bave.

“Mi se obraćamo pojedincu, svakom građaninu i svakom čovjeku. Nadam su i HDZ i SDP proizvod sustava. Neće se ništa bitno u državi dogoditi ako će HDZ uspjeti koalirati s nekom od manjih opcija. Ono što je Hrvatskoj potrebno su temeljite strukturne reforme. Mi smo u ovoj kampanji svu našu energiju na to da našim biračima dokažemo zašto je bitno postojeći sustav od 20 županija pretvoriti u 5 regija”, rekla je Orešković.

Troskot je kazao kako bi most definitivno ukinuo županije.

“Jer i politički i ekonomski smo vidjeli da su župani i županije ogranci HDZ-a. Ne možete dobiti sredstva ako niste član stranke i ako niste podobni u sistemu”, ističe.

Facebook Comments