Trump će Antife proglasiti terorističkom organizacijom: Amerika i dalje gori zbog nasilnih prosvjeda

Trump će Antife proglasiti terorističkom organizacijom: Amerika i dalje gori zbog nasilnih prosvjeda

Kamion cisterna naletio je na prosvjednike na međudržavnoj autocesti u Minneapolisu, ali nitko od sudionika pohoda nije ozlijeđen, izjavio je Reutersov svjedok.

Vozač je potom izašao iz kamiona pa su ga demonstranti pretukli, rekao je Reutersov svjedok.Kamion cisterna uletio u prosvjednike na autocesti Minneapolis – svjedoči Reuters. Prosvjednici su se tijekom vikenda diljem SAD-a sukobili s policijom zbog smrti nenaoružanog crnca iz Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca, prenose agencije.

Guverner Minnesote rekao je da se tragična smrt Georgea Floyda pretvorila u “razuzdano uništavanje”. New York, Atlanta, Portland i drugi gradovi postali su poprišta nasilja, a nakratko je bila zatvorena Bijela kuća.

Bivši policavac u Minneapolisu optužen je za ubojstvo. Derek Chauvin, bijelac, u ponedjeljak je koljenom pritisnuo vrat 46-godišnjeg Floyda, pokazuje snimka. On i još trojica policajaca otpuštena su.

Chauvin (44) trebao bi se na sudu pojaviti u ponedjeljak.Floydov slučaj ponovno je raspirio gnjev američke javnosti zbog policijskih ubojstava crnih Amerikanaca i u naciji otvorio duboku ranu rasne nejednakosti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret “Antifa” (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

“Sjedinjene Države će (pokret) Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija”, napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge “ekstremiste” za nerede tijekom prosvjeda zbog pogibije 46-godišnjeg crnca za koju su odgovorni bijeli policajci. Američki predsjednik je u nizu objava na Twitteru čestitao redarstvenim snagama zbog toga što su u subotu navečer u Minneapolisu uspjeli uspostaviti kontrolu u gradu.

“Anarhisti pod vodstvom Antife brzo su svladani. Gradonačelnik je to trebao učiniti već prve večeri pa ne bi bilo nikakvog problema”, napisao je. Smjerao je na Jacoba Freyja, demokratskog gradonačelnika tog velikog grada na sjeveru zemlje, odakle su se proširili prosvjedi nakon kobnog uhićenja 46-godišnjeg Georgea Floyda, kojega je strašna snimka obišla svijet.

Foto: Porter Binks/EPA/Hina