Mojmira Pastorčić je bila maliciozna i prilično neprijateljski raspoložena: Marija Selak britka, opuštena i slobodoumna

Mojmira Pastorčić je bila maliciozna i prilično neprijateljski raspoložena: Marija Selak britka, opuštena i slobodoumna

Gošća RTL Direkta Mojmire Pastorčić bila je nezavisna kandidatkinja na izbornoj listi Mosta, Marija Selak Raspudić. U vrlo zanimljivom razgovoru Mojmira Pastorčić je bila maliciozna i prilično neprijateljski raspoložna prema svojoj gošći. Marija Selak je stoički podnijela tendenciozna pitanja.

Nino Raspudić komentirao je da mediji namjerno objavljuju fotografiju njegove supruge iz visokog stupnja trudnoće. Na to su reagirale mnoge žene, objavljivljujući svoje fotografije uz poruku: Vidi me, Nino, trudna sam i lijepa!

“Mislim da je ta tema već apsolvirana i da je najveća medijska manipulacija to da se mi nismo bavili meritumom, a to su medijske manipulacije, što je ono na što je Nino ukazivao, nego smo upravo skrenuli na neku sporednu stvar gdje se od muhe napravilo slona. Kratko ću se samo refereirati na to, mislim da je ovdje riječ o tome da ako ćemo gledati kako su žene reagirale, nitko nije rekao da je to ružno. Treba biti svjestan da kad je fotografija izašla, Vedrana Rudan se ispričala i ja joj se zahvaljujem. Sve žene koje su se do tada borile za trudnička prava su zašutjele. Nisu više smatrale da je bitka relevantna. I tu se pokazalo da se ne radi o borbi za trudnička prava, nego se radi o pokušaju diskreditacije, odnosno eliminacije neistomišljenika u ime nekih ženskih prava, što je često slučaj u medijskom prostoru”, rekla je Selak Raspudić. Na fotografiji se vidi i međunožje Selak Raspudić. Vedrana Rudan je kasnije napisala da je fotografija uvredljiva i da joj je cilj bio poniziti objekt.

“Fotografija mi smeta kao i svakoj civiliziranoj osobi jer je slikana bez mog dopuštenja, a još više me smeta što se pojavljuje u kontekstu nečega što je relativno ozbiljna stvar, a to je moja politička aktivacija. Najviše me smeta što to nikome tko se bavi ženskim pravima ne smeta”, rekla je Selak Raspudić.

Njena kandidatura počelo je neugodno, najprije s izjavom Gordana Jandrokovića koji je Nini Raspudiću poručio da on ima troje djece s istom ženom. Smatra li Selak Raspudić da je u nepovoljnijem položaju jer je žena?

“Ne bih od sebe pravila žrtvu niti se na takav način pozicionirala. Utakmica je počela, vidjet ćemo za koga će biti uspješna na kraju. Vjerujem da će situacija biti kao i s Hrvatskom i Engleskom i da ću ovo moći okrenuti u svoju korist. Nisam u pitanju ja, i ovu pažnju trebamo usmjeriti na ono što je zaista korisno”, odgovorila je.

Zašto su se i ona i suprug odlučili uključiti u politiku?

“To svi pitaju. Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom. To je pokazatelj prave mjere do koje su degradirane naše temeljne institucije. Ne postoji nitko tko smatra da se treba uključiti u politiku, osim onih koji se uključe kada im je to redovito zadnji izlaz, kad su im sve lađe potonule na nekim drugim područjima. Mi smo odlučili ući u trenucima kad oboje ‘stojimo dobro’, nemamo nikakvu agendu iza sebe niti možemo iz toga neku materijalnu korist. Ne zato jer smo mi neki heroji, nego zato što se time treba poslati jedna važna poruka društvu i možda time možemo aktivirati neke druge vrijedne pojedince da oni daju svoj doprinos. A to je da politika treba biti izbor u trenutku kada je čovjek najaktivniji, a ne nekakvo sredstvo bijega i da se zaista svi trebamo vratiti politici i politizirati stvari da bismo mogli popraviti stvari u ovoj državi.

A zašto sad? Zato što već dugo sustavno oboje pratimo političke procese u našoj državi i ova sadašnja Vlada, od činjenice da je ona na jedan kriminalan način uopće ostala na vlasti, političkom trgovinom, da je rasprodala maternicu društva, a to je sustav obrazovanja, jednoj marginalnoj stranci, koje se isto tako brzo odrekla za vrijeme ovih izbora pa do raspisivanja izbora u vrijeme pandemije, a onda i onemogućavanje općenito referenduma i elektroničkog i dopisnog glasovanja i uopće nerada na jednom izbornom zakonu, to su sve razlozi koji čovjeka natjeraju da se uključi u procese, da pokuša vratiti neku demokraciju u društvo”, rekla je Selak Raspdoić o motivima uključenja u politiku.