Poznaje li Plenković agresivnog Milenka Bašića kojemu je pogodovala Josipa Rimac?

Poznaje li Plenković agresivnog Milenka Bašića kojemu je pogodovala Josipa Rimac?

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković opovrgnuo je navode vlasnika tvrtke CEMP Milenka Bašića, poznatog iz afere s vjetroelektranom kod Knina, da je premijera osobno kontaktirao zbog problema s investicijom.
Plenković je u četvrtak uoči stranačkog sastanka u Koprivnici komentirao Bašićeve tvrdnje u Večernjem listu. “Nisam baš siguran da je mene osobno kontaktirao zato što čovjeka ne poznajem, nikad ga nisam vidio i nikad s njim bio na sastanku. Ono što smo provjerili kad smo vidjeli taj navod u intervjuu je da je pravni zastupnik njegove tvrtke uputio dopis na Vladu, ali takvi dopisi dolaze u tajništvo Vlade i oni to rješavaju s resornim ministarstvima. Ja taj dopis nisam ni vidio do jučer”, rekao je premijer i šef HDZ-a, javlja Večernji list.

Podsjetimo, predsjednik Narodne stranke – Reformisti i aktualni varaždinski župan Radimir Čačić tvrdi da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene koji je drugoosumnjičeni u aferi s vjetrenjačama, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnje.

Njegovu je prijetnju, tvrdi Čačić, dobio nakon što je tada za više medija progovorio o operaciji kojom su stvorene pretpostavke da se milijarde proračunskih kuna i novca HEP-a koje građani plaćaju kroz cijenu struje preliju u džepove igrača koji investiraju u vjetroelektrane. Govorio je tada konkretno i o ugovoru koji je njegov nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, Ivan Vrdoljak, sklopio s Bašićevom tvrtkom C.E.M.P. za gradnju vjetroparka Krš-Pađene.

Otkrio je tada da je Vrdoljak ugovor s Bašićevom tvrtkom potpisao zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije nego što će na snagu stupiti nova tarifa otkupa vjetroenergije kojom je bila propisana nova, za trećinu niža otkupna cijena vjetroenergije od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

– Milenko Bašić je, nakon što sam u intervjuu Jutarnjem listu i u drugim medijima izašao s izjavama o tome poslu, došao u sjedište moje stranke u središtu Zagreba. Prethodno se najavio i zatražio da ga primim – ispričao nam je ovog vikenda Radimir Čačić, koji također sa zanimanjem prati rasplet istrage u kojoj je zasad osumnjičeno 13 dužnosnika i poduzetnika. Te 2016., kad ga je Bašić posjetio, Čačić nije obnašao ni jednu drugu javnu dužnost osim predsjednika stranke.

– Kad sam ga primio, počeo mi je spočitavati da mu moje javne izjave stvaraju probleme s bankama, da njega i njegove tvrtke o kojima mi je s ponosom govorio stavljaju u negativan kontekst i rade mu štetu kod kreditnih linija. Odgovorio sam mu da sam javno problematizirao poslove koji su štetni za državu i da nije na meni da se bavim njegovim kreditnim linijama. U jednom trenutku Bašić mi je rekao: ‘Čujte, mi znamo vratiti svojim neprijateljima, a pomoći svojim prijateljima’, ispričao nam je Čačić.

Bivši ministar Slaven  Dobrović je opisao Milenka Bašića kao vrlo agresivnu osobu.

Foto: Dario Grzelj/Hina