Herman Vukušić reagirao na tekst u Jutarnjem listu: Plenkoviću su uzori bili Kardelj i Marx, valjda Škoro ima pravo organizirati svirke

Herman Vukušić reagirao na tekst u Jutarnjem listu: Plenkoviću su uzori bili Kardelj i Marx, valjda Škoro ima pravo organizirati svirke

Herman Vukušić je reagirao na  tekst u Jutarnjem list u kojem se  problematizira angažman Miroslava Škore u Komisiji za kulturu općinskog Saveza socijalističke omladine u Osijeku. Vukušićev tekst prenosimo u cijelosti.

” Pošto su neki moju izjavu o nasušnoj potrebi prestanka podjela hrvatskog naroda nazvali potrebom da budem “većim Škorom od Škore”, eto meni opet prilike.

U današnjem broju Jutarnjeg lista na više se stranica eksplozivno lanisira “vijest” kako je Škoro sredinom 80-ih godina bio predsjednik Komisije za kulturu općinskog Saveza socijalističke omladine Osijeka.

Taj je tekst tako grafički opremljen da se metodom suptilne manipulacije kod onoga tko na njega samo baci pogled izazove mišljenje kako je Škoro u najmanju ruku bio osiječki omladinsko-partijski Bog i batina.

Međutim, ako se tekst samo pročita, čak i bez neke “duboke analize”, iz njega saznajemo kako je mladom Škori glavni životni motiv bio umjetnost, zbog koje se bavio kulturnim aktivnostima na opće dobro.

Dapače, po riječima drugih suvremenika, nitko se time nije niti htio baviti, pa doslovce vele kako se Škoro “žrtvovao” za ekipu, organizirajući svirke i priredbe.

A pri tome čak nisi niti trebao biti član SK, barem tako piše u tekstu.

On sam u “inkriminiranom” članku veliča svoj osiječki lokalpatriotizam, što je u bivšoj Jugoslaviji mogao biti veliki problem.

Primjerice, baš tih godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu par nas je imalo problema jer smo se na VHS kamerom snimljenu parodiju “Klinike Schwarzvald” potpisali kao “zagrebački dečki”.

Na koncu, ali najvažnije, kako to da Škoro kao takav “podobni kadar” nije dobio posao na Radio Osijeku, što u tekstu jasno piše?

Predsjednik RH je bio Titov gardist, premijeru su uzori bili Kardelj i Marx, pa pustite Škoru da je bar imao pravo organizirati dobre svirke.”, ističe  Vukušić.

Foto: Daniel Kasap/Hina