Plenković na listu HDZ-a stavio i kompromitiranog Božidara Kalmetu: Pomilovao Culeja i Kovača, a potpuno otpisao Brkića

Plenković na listu HDZ-a stavio i kompromitiranog Božidara Kalmetu: Pomilovao Culeja i Kovača, a potpuno otpisao Brkića

Nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojima su usvojene izborne liste predsjednik stranke Andrej Plenković kazao je kako su Božidar Kalmeta, Stevo Culej i Miro Kovač na izbornim listama zbog uključivosti.

“Liste ćemo predati sutra, a one su utvrđene konsenzusom oba tijela, Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Veselimo se izbornoj utakmici i vjerujemo da ćemo na temelju našeg programa, koji ima pet točaka, poslati poruku o svemu onome što je ispred nas, javlja N1.

Njime ćemo dati priliku da na temelju jasne vizije budućnosti, izbornog programa i onoga što je iza nas građani biraju na izborima radna mjesta i brz ekonomski oporavak”, rekao je Andrej Plenković nakon sastanka.

Kada su u pitanju Božidar Kalmeta, Stevo Culej i Miro Kovač, kazao je kako su oni na listama kako bi poslali poruku unutarstranačke demokracije. Kovač je na listi u šestoj izbornoj jedinici, Kalmeta u devetoj, a Culej u petoj, dok su sva trojica na listama na 14. mjestu.

“Htjeli smo pokazati uključivost i da bez obzira na unutarstranačke izbore ovi izbori trebaju značiti sinergiju, posebno u tijeku kampanje. S ovakvim potezima šaljemo poruku našim biračima da je to dobro i za unutarstranačku demokraciju i za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Na pitanje o izjavi Miroslava Škore da mu ne bi bilo prihvatljivo da ponovno on bude premijer, Plenković kaže da je to ucjena i da na to neće pristajati.

“Već smo imali situaciju u kojoj je manji partner uvjetovao većeg. Naša je pozicija jasna, naš su saveznik hrvatski građani. Sto posto je sigurno da HDZ nikakve ucjene neće prihvatiti. To je uzaludno, to već sada mogu reći”, kazao je Plenković.

Rekao je kako je slaganje lista potrajalo jer se sve trebalo dogovoriti.

“To je 154 judi, to je proces koji treba obaviti. Važno je da svi koji su tu budu i osobno kontaktirani, kako bi prihvaili. Dobili smo potporu svih županijskih organizacija, i svi su to prihvatili, i oni koji su na listama i oni koji nisu”, rekao je Plenković.

Zanimljivo je da je Plenković postigao  kompromis sa svim političkim oponentima unutar stranke  osim s Milijanom Brkićem koji je ispao iz svih kombinacija.

Kako doznaje N1, u prvoj izbornoj jedinici lista će izgledati ovako:

1. Andrej Plenković
2. Željko Reiner
3. Nina Obuljen Koržinek
4. Zvonko Milas
5. Darko Klasić (HSLS)
6. Željko Turk
7. Ljubica Lukačić
8. Mario Kapulica
9. Ivan Ćelić
10. Marica Jančić
11. Ivan Vidiš
12. Mislav Herman
13. Miljenko Filipović
14. Ivo Lučić

Foto: Dario Grzelj/Hina