Krunoslav Capak otkrio koliko je Hrvata došlo u kontakt s koronavirusom

Krunoslav Capak otkrio koliko je Hrvata došlo u kontakt s koronavirusom

Nakon ukidanja neradne nedjelje Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je i zabranu rada trgovina blagdanima i neradnim danima. Poslodavci tako opet mogu raditi kao i u razdoblju prije epidemije.

Istodobno, u vikendu iza nas turisti su počeli pristizati na hrvatsku obalu u većem broju, a sve više hotela otvara vrata. O mogućem drugom valu koronavirusa i prokuženosti Hrvata,  za RTL je govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ima li bojazni da će se s dolaskom turista povećati broj zaraženih? 

“Kao što ste mogli vidjeti, mi smo prekinuli cirkulaciju virusa u našoj populaciji, mi smo trajno imali 0,1, niti jedan ili jedan ili maksimalno dva slučaja, međutim sad, zadnjih nekoliko dana, pojavljuju se takozvani importirani slučajevi da nam se unese virus, osobito sad iz Bosne i Hercegovine, ovih zadnjih nekoliko dana. Većina zemalja iz kojih dolaze naši turisti također ima još koronavirusnu infekciju, dakle moguće je da se infekcija unese. Isto kao što smo radili na početku, mi ćemo nastojati brzo dijagnosticirati, brzo staviti u izolaciju, brzo uhvatiti sve kontakte oboljeloga i staviti ih u samoizolaciju.”

Može li turistička sezona potencirati drugi val?

“Mi mislimo da neće i nadamo se da neće, ali dakako, drugi val je uvijek moguć, ako vam se dogodi masovna infekcija na nekom događaju, moguće je da se potencira taj drugi val, ali mi se nadamo da neće, nego da ćemo ga tek imati negdje u kasnu jesen ili zimu.”

Što je sa serološkim testiranjima? 

“Serološka testiranja se rade kontinuirano, evo mi smo sad pri kraju s našim populacijskim ispitivanjem od 1100 ispitanika, ovih dana ćemo objaviti te rezultate. Mogu jedino preliminarno reći da je broj onih koji su preboljeli, došli u kontakt s koronavirusom očekivano nizak, to jest manji od dva posto.

Foto:Danijel Capak/Hina

Facebook Comments