Stipe Mesić tvrdi: Današnja Hrvatska je stvorena u Narodnooslobodilačkoj borbi

Stipe Mesić tvrdi: Današnja Hrvatska je stvorena u Narodnooslobodilačkoj borbi

Prvi premijer Hrvatske  Stipe Mesić komentirao je  u RTL Direktu šanse stranaka na parlamentarnim izborima.

Vi ste u zadnjim tjednima 2000. godine bili autsajder i onda ste iskočili kao favorit i ušli u drugi krug s gospodinom Budišom. Vidite li neko takvo iznenađenje, neki Škoro, neki Most? Neko Možemo ili neka druga stranka?

Sličnost je utoliko onog vremena s ovim što su onda građani tražili promjene. I sad isto traže promjene. U tom smislu je to stanje slično, ali ja ne vidim nekoga tko bi mogao na onakav način organizirati biračko tijelo i izaći na scenu, koji bi mogao povući…

Vi ste u predsjedničkoj kampanji rekli da će se za gospodina Škoru još čuti, da neće stati na predsjedničkim izborima.

Ja sam to i rekao za njega. Obrazovan je, doktor je ekonomije, ima poduzeće, ima iskustva u realnoj privredi i iskustva u diplomaciji i zakonodavstvu. Njegov početak je meni više obećavao. Ovo sada je skupio ”s konca i konopca”, tako da od toga neće biti puno sreće.

Na tom popravljanju društva navodno radi predsjednik Zoran Milanović, tako on kaže. Međutim iz HDZ-a poručuju da zapravo radi za drugu stranu, za lijevu koaliciju. Pogotovo je došlo do podbadanja oko HOS-a i njegova slogana. Izlazi li predsjednik previše iz svojih okvira, svrstava li se previše?

Ne, on je postupio upravo onako kako je bilo potrebno. Naime, moramo prvo reći što je HOS. To je vojna formacija Hrvatske stranke prava. To je otprilike nacistička stranka imala u Njemačkoj kad je formirala SS. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, HOS, Hrvatske obrambene snage, nije imao cilj današnju Hrvasku. Današnja Hrvatska je stvorena u Narodnooslobodilačkoj borbi. ZAVNOH je stvorio ovu Hrvatsku i ove granice.

Mnogi kažu da bi za Hrvatsku bila najbolja velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Je li vrijeme za to?

visit će o ukupnim rezultatima izbora. Nitko od njih to neće priznati ni u vrhu HDZ-a ni u vrhu SDP-a, ali ako ni jedni ni drugi ne budu imali dovoljno kaolicijskog potencijala, onda da se ne bi išlo na nove izbore, bit će jedina logika da se ide na veliku koaliciju, da se podijele resori, da se utvrdi strategija i da svatko odgovara za svoj resor i da se Hrvatska pokrene iz ove žabokrečine u kojoj se nalazi. To nije samo žabokrečina nego povratak negdje u 19. stoljeće a negdje povratak u rat.

Dakle, koalicija je moguća. Vaš kolega i politički suparnik, Vladimir Šeks, ali i suborac, danas je rekao da je u politici bitna jedino pobjeda. Je li doista samo to narav politike?

Nije svejedno, glavno da se pobijedi. Glavno je, ali što je rezultat te pobjede? Može se pobijediti na rasizmu, pobijediti na nekim idejama koje mogu zaluditi jedan dio ljudi, ali što ta pobjeda znači? Ona je samo za jedno vrijeme, ona će se kompromitirati i ići će se opet prema jednoj normali.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina