PRAVILA NE VRIJEDE ZA SVE: I Alemka Markotić puna razumijevanja za premijera. Bio je to kratak kontakt s Đokovićem

PRAVILA NE VRIJEDE ZA SVE: I Alemka Markotić puna razumijevanja za premijera. Bio je to kratak kontakt s Đokovićem

Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević komentirala je rast novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

Markotić je odgovarajući na pitanje smatra li da premijer Andrej Plenković treba u samoizolaciju kazala za Dnevnik Nove TV da je HZJZ jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji koji vrijede za sve. ‘Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju. Potrebno je da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja’, rekla je Markotić.

Kazala je kako ni ona ne bi bila danas u samoizolaciji da se našla u sličnoj situaciji.

Na pitanje bi li se ona pozdravila šakom poput Plenkovića, rekla je kako je to kratak kontakt, ali bi bilo bolje bez toga te da bi bilo najbolje nakloniti se poput Japanaca.

“Mora se vidjeti koji su sve kontakti bili od Novaka Đokovića te će epidemiolozi postupati isto prema svima. Svi oni koji su medijski eksponirani moraju se maksimalno odgovorno ponašati. Mi se s takvim situacijama svakodnevno susrećemo”, rekla je.

Osvrnula se i na situaciju u Đakovu te je rekla kako je to puno ozbiljnije od Zadra. Upitana znači li da virus slabi s obzirom na manji broj hospitaliziranih rekla je kako nema dokaza o tome. Na pitanje treba li zatvoriti granice, Markotić je rekla kako o tome odlučuje Stožer te da pet, šest dana povećanog broja zaraženih poziva na akciju.

“Kad se ponove rizične situacije, uvest ćemo mjere za koje smatramo da su epidemiološki potrebne”, zaključila je.

Foto: Hina