Hod za život se ograđuje od Barbare Brezac Benigar koja je izjavila da su silovane žene koje žele pobaciti ubojice

Hod za život se ograđuje od Barbare Brezac Benigar koja je izjavila da su silovane žene koje žele pobaciti ubojice

Građanska inicijativa Hod za život ogradila se danas od izjava Barbare Brezac Benigar, predsjednice riječke udruge Malaika organizatora Hoda za život u Rijeci, da su silovane žene koje žele pobaciti ubojice.

Stavovi gospođe Benigar ne mogu se ni na koji način poistovjetiti sa stavovima miroljubivog Hoda za život koji izražava podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te svakom ljudskom biću, navode u priopćenju.
Podsjećaju kako je pod sloganom “Moja kultura je kultura života” danas u Rijeci održano okupljanje u organizaciji riječke udruge Malaika kojoj je predsjednica Barbara Brezac Benigar. “Niti udruga Malaika niti gđa Benigar nisu dio nacionalne inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji se ove godine održava pod geslom “Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije.” Isto je objavljeno i na Facebook stranici Hod za život – Rijeka. Ovim se putem ograđujemo od izjave gospođe Benigar o silovanim ženama ili bilo čemu drugom”, poručuju u priopćenju.

Barbari Brezac Benigar poslali su, kažu, zahtjev da prestane neovlašteno koristiti zaštićeni logo i vizualni identitet Hoda za život kako se “aktivnosti njezine udruge, način rada u lokalnoj zajednici, te njezine izjave ne bi potpuno neopravdano povezivale s Hodom za život”.Barbara Brezac Benigar danas je, naime, za N1 izjavila kako su silovane žene koje žele pobaciti za nju ubojice. “Silovatelj je osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja počini pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice, jer je dokinula ljudski život. Nisam sigurna da treba jedan zločin završit s još jednim zločinom”, kazala je u javljanju uživo tijekom Hoda za život u Rijeci. Na pitanje novinara je li svjesna što govori, Brezac Benigar ustvrdila je da je “itekako svjesna toga što govori”.
Predstavnici građanske inicijative Hod za život poručuju kako su kroz proteklih pet godina u brojnim prilikama javno iznosili stav da vole oboje – i majku i njezino nerođeno dijete.

Ovim putem na osobit način izražavamo ljubav i podršku žrtvama silovanja. Izražavamo podršku silovanim ženama koje smo posljednjih dana imali priliku čuti u hrvatskoj javnosti, a koje su imale snage zaštiti život svoga djeteta te izražavamo sućut svim onim ženama koje to nisu imale snage učiniti, poručuju iz građanske inicijative Hod za život.
Protive se, kažu, medijskom ili političkom iskorištavanju silovanih žena koje su pretrpjele fizičko i psihičko nasilje u raspravi o zaštiti prava na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, te prava svake žene na znanstvene informacije o njezinom nerođenom djetetu.

Na slici: Barbara Brezac Benigar

Foto: N1