Kada će Hrvatska dobiti pomoć iz Europske unije: Evo što kaže stručnjakinja

Kada će Hrvatska dobiti pomoć iz Europske unije: Evo što kaže stručnjakinja

Ariana Vela, predsjednica Upravnog vijeća Učilišta EU projekti u Newsroomu je govorila o sredstvima iz EU fondova i tome što se može očekivati od pomoći iz fondova kada je u pitanju hrvatsko gospodarstvo.

Kazala je kako su hrvatski građani prilično loše informirani kada je u pitanju način za dolazak do europskog novca iz sustava pomoći.

“Informativna razina je vrlo niska. U ovom trenu ima i stvari koje nisu jasne ni vladajućoj garnituri ni onima koji to žele biti, jer mi nismo napravili programiranje, odnosno objasnili EU što planiramo s tim novcem.

Mi smo u neugodnoj situaciji, čekamo izbore, čekat ćemo da vidimo tko će dobiti mandat za sastavljanje vlade, te da vidimo tko će voditi ministarstvo koje je odgovorno za fondove, a znamo da tehničke vlade nisu sklone donošenju ključnih odluka. A novac iz Recovery fonda se može dobiti od 2021. ali ne smije se dogoditi da ga ne dobijemo odmah, ali se sada čini da to neće biti tako. Čini se da novac nećemo moći dobiti do kraja prve polovice iduće godine.

Unija je dala okvir pravila koji je pojednostavljen, ali mi kao članica ne samo da trebamo odrediti što ćemo financirati i iz višegodišnjeg okvira i fonda za oporavak, moramo smisliti i to kako će izgledati naš novi sustav upravljanja i kontrole, te moramo osmisliti i procedure. To je za zadnji kvartal 2020. godine izuzetno velik izazov za našu zemlju”, rekla je Ariana Vela.

Naša alokacija iz fonda za oporavak je najveća u Uniji u odnosu na procenat pada BDP-a, dodala je.

“Ne možemo reći da je to uspjeh Hrvatske u pregovaranju, nego procjenama ekonomista koje kažu da za Hrvatsku ne očekuju optimističan scenarij. S turističkom sezonom koja će biti ispod željene razine u zadnjem nas kvartalu očekuje veliki gospodarski pad i mislim da nismo svjesni što nas točno čeka krajem godine.

Na razini Unije ovo je odigrano prilično amaterski. Europa je sama kasnila s prijedlogom mjera, pa su s tim kasnile i članice. Članice koje su pobornice štednje sada kapituliraju”, rekla je Vela.

Foto: Screenshot/N1