Očajni i ogorčeni roditelji traže od ministra Beroša: Otkrijte članove ekspertne skupine

Očajni i ogorčeni roditelji traže od ministra Beroša: Otkrijte članove ekspertne skupine

15 minuta? Kao da se netko ruga. U praksi bi to izgledalo ovako – roditelji dođu kod djeteta u bolnicu, i tek dok uspostave nekakav kontakt i normalan odnos roditelji već moraju otići iz bolnice – komentirala je psihologinja Mirjana Nazor odluku ministra zdravstva Vilija Beroša i njegove ekspertne skupine o ‘posjeti djeci u bolnici na 15 minuta’

Roditelje je naime ovoga tjedna zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da ‘treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta’ u svim bolnicama.

Uslijedili su brojni negativni komentari a roditelji i ostali građani od ministra Beroša sada traže javnu objavu imena i prezimena ekspertne skupine koja je sudjelovala u donošenju, ove, kako su komentirali na društvenim mrežama – sramotne odluke, javlja Slobodna Dalmacija.

-To je jasno je, trauma, kako za dijete tako i za roditelja. Primjerice kod manjeg djeteta do recimo 1, 5 godine starosti, pamćenje je kratko. Ako je provelo15-ak dana u bolnici, dijete će tu majku zaboraviti, jer nije čulo njen glas i nije ostavilo prisniji kontakt. E onda ta mama dođe po svoje dijete, a ono ga praktički ne prepoznaje, mora se ponovno naučiti na svoje roditelje. Neće htjeti s njim ići  niti doma – kazuje Nazor.

Kod one starije od 1,5 godina situacija je drugačije, veli, neće dijete zaboraviti roditelje ali pati mentalno zdravlje, koje je jednako važno kao i fizičko, dodaje splitska psihologinja.

-Pa valjda postoje načini-oblačenje zaštitnog odijela, testiranje na koronu-dijete mora čuti majčin glas, osjetiti majku, mora znati da je mama tu – pojašnjava Nazor.

Iskreno se, osim toga nada da će ministar promijeniti svoju odluku, zbog roditelja i zbog djece.

-Ne znam na temelju čega je donešena takva odluka, ne znam koliko je bilo članova ekspertog tima, možda je psiholog bio i nadglasan od strane drugih čija su mišljena na kraju prevagnula – kaže Mirjana Nazor.

Udruga RODA pokrenula je u ponedjeljak 29. lipnja peticiju kojom zahtijeva da se u bolnicama djecu ne odvaja od roditelja. Peticiju je do sada potpisalo preko 40 tisuća ljudi.

-To nije prihvatljivo, djeca su 23 sata i 45 minuta i dalje sama. Sve druge zemlje u okruženju odavno su riješile to pitanje, zabrana nije jedina opcija – osim očigledno kod nas – komentirala je za Slobodnu prije nekoliko dana Daniela Drandić iz Udruge RODA.

Roditelji na ovo ne mogu i neće pristati, kazala je Drandić.

Udruga Roda već tri mjeseca apelira na Ministarstvo zdravstva i na sva stručna društva da omogući prisustvo roditelja ili bliske osobe svakom djetetu koje je na bolničkom liječenju.

Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, apeliraju RODE, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, dodaju, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima uskraćuje se pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta.

Javljaju im se očajni roditelji koji ne mogu ni utješiti svoju djecu niti im pomoći, a neki od roditelja nisu mogli vidjeti svoju djecu smještenu u bolnicama i preko mjesec dana, kazuju RODE.

Smatraju da je boravak roditelja uz dijete prilikom hospitalizacije moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere propisane tijekom pandemije, kao što se to radi u drugim europskim zemljama i traže od nadležnih da u svim okolnostima osiguraju ostvarenje prava djece pacijenata na pratnju roditelja ili druge osobe od djetetovog povjerenja.

Foto: Danijel Kasap/Hina