Kosor: Kada su pučani prihvatili Vučićevu stranku, nitko nije upozorio na njegovu ratnu prošlost

Kosor: Kada su pučani prihvatili Vučićevu stranku, nitko nije upozorio na njegovu ratnu prošlost

Bivša premijerka Jadranka Kosor u N1 Studiju uživo komentirala je prosvjede koji se u Srbiji događaju već tri dana zaredom, kazavši kako bi Hrvatska, iako je se ne tiču događaji, ipak trebala reagirati na to.

Kazala je kako se na nasilje koje se dogodilo na prosvjedima u Srbiji trebalo s hrvatske strane reagirati.

“Aleksandar Vučić me ne zanima, ali sam na Twitteru komentirala činjenicu koja mi je važna – njegova je stranka članica EPP-a, i to treba zanimati i EPP. Svi ti događaji, kada se okrenemo unatrag, kao susjeda nas trebaju zanimati, kao i u pogledu toga hoće li Hrvatska poduprijeti tu zemlju za ulazak u EU ili ne. U tom smislu sam rekla da bi predsjednik HDZ-a trebao upozoriti EPP na događaje u Srbiji.

Kada je SNS bila primljena u EPP, nitko nije upozorio na Vučićevu ratnu prošlost. On je u Glini rekao da to nikada neće biti Hrvatska i mislila sam da su Hrvatske vlade trebale žešće reagirati, kao i kada je usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom.

Vidjeli smo kakvo se nasilje dogodilo, a u zemlji koja želi postati članica EU-a to se ne smije događati. No time se skreće pozornost na pitanja koja se trebaju rješavati, kao što je Kosovo.

Iako se Hrvatske to ne tiče, trebalo je na to reagirati. Kao prvi susjed s kojim moramo dijeliti dobro i zlo, ipak nas to mora zanimati. Nedavno provedene izbore opozicija je bojkotirala, pa se dovodi u pitanje njihova legitimnost, no to se tiče njihovih odnosa”, rekla je Jadranka Kosor.

“Pupovac je puno puta stajao uz Vučića dok je on lamatao o Hrvatskoj. Ako će SDSS biti glavni koalicijski partner, s kojim HDZ neće potpisati koalicijski ugovor koji smo mi ranije potpisivali, važno je da se govori o tom režimu koji ni na koji način ne smijemo podupirati.

I u Sanaderovoj i mojoj vladi SDSS je bila jedna od stranaka s kojima smo potpisivali koalicijski sporazum. Jasno i transparentno je SDSS bio dio vladajuće koalicije, pa je prema tome Uzelac bio izabran za potpredsjednika vlade. No potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i manjine je nadređen zdravstvu, sportu, informiranju, znanosti, mirovinskom sustavu, radu… svim resorima koji imaju važnu ulogu u funkcioniranju Vlade.

Uzelac koji je u mojoj vladi bio na toj poziciji je otvoreno bio protiv nekih prijedloga HDZ-ovih ministara. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti hoće li neki potpredsjednik vlade iz SDSS-a to činiti. Iako se govori da će to biti netko tko će predstavljati manjine, bilo bi poštenije reći da je to predstavnik srpske manjine iz SDSS-a.

No manjine ne treba stavljati u geto, oni su punopravan član vlade. Mislim da predsjednik Vlade treba odabrati svoje suradnike, a ne da ih manjine biraju. Manjine se svjesno ili nesvjesno na neki način getoiziraju. I to nije dovoljno transparentno.

Cijenim Pupovca, bio je važan faktor u mojoj vladi kada su HSLS i HSU otišli, i kada je HSS ostao. Da je Pupovac otišao, pala bi vlada, i mi danas ne bi bili u EU. On je bio više nego korektan, iako mu je Milanović nudio mnogo toga da izađe i sruši vladu. Pokazao je da je to vrlo korektan. Bilo bi fer da on uđe u vladu, s obzirom na njegovo ogromno političko iskustvo.

Pretpostavljam da je lagodnija pozicija povremeno se žaliti na određene ekscese, na povremeni ZDS, neriješeno pitanje povratnika, njihove infrastrukture, On bi kao potpredsjednik vlade mogao pozvati da se ta preostala pitanja riješe. Samo izvršna vlast pruža mogućnost da se riješe određena pitanja. On bi mogao reći nekom svom kolegi koji financira Thompsonov koncert da se on s tim ne slažem, te da neki ministri ne mogu odlaziti na ispraćaj posmrtnih ostataka gubitnika iz Drugog svjetskog rata”, rekla je Jadranka Kosor.

Kazala je kako očekuje da u HDZ-ovoj vladi budu i samo HDZ-ovi ministri.

“Vjerojatno će u Vladi biti samo HDZ-ovi ministri, no možda bude odabran netko nestranački.

Plenković ima komotnu situaciju i on može što hoće. On je rekao: Mogu pregovarati s drugima – ne moram. To je dobro s jedne strane, no s druge strane ako za ministre odabere ljude koji će samo kimati glavom nije dobro. Potreban je nukleus ljudi koji će razmatrati, propitivati. Većini predsjednika HDZ-a svi su članovi kimali glavom, pljeskali i govorili da su najbolji. No iz iskustva znam koliko je važno okupljati ljude koji se s vama ne slažu i predlažu stvari.

Netko tko će biti izvan HDZ-a, što je sada predstavnik manjina, da bi trebao promicati vrijednosti stranke. U našem je koalicijskom sporazumu transparentno stajalo tko što treba napraviti, i to je javnosti bilo dostupno. U tom je dokumentu stajalo i da treba obnoviti partizanske spomenike”, rekla je Kosor.

HSLS kaže da ne traži ništa od vlade, te da nema koalicijskog sporazuma. Zašto je to tako?

“Da mogu lakše, ako nešto krene po zlu, izletjeti na prvom zavoju. Kada potpišete koalicijski sporazum, to vas obvezuje na djelovanje i traži da radite. HSLS sada kaže da oni ne žele ništa. Sigurno će tražiti nešto i to će ići na nižim razinama, a to je mnogo netransparentnije nego kada bi se išlo na traženje ministra.

Foto: Srđan Ilić/Tanjug/Hina