Odlično je što u budućoj Plenkovićevoj Vladi neće biti Bošnjaković: Šeks više neće krojiti hrvatsko pravosuđe?

Odlično je što u budućoj Plenkovićevoj Vladi neće biti Bošnjaković: Šeks više neće krojiti hrvatsko pravosuđe?

Uz premijera umjesto 20 ministara bit će ih petnaestak. Detaljnija konfiguracija nove vlade znat će se u ponedjeljak, a onda bi Andrej Plenković od predsjednika republke trebao i službeno dobiti mandat za sastav nove Vlade.

“Razgovarali smo nekidan i naći ćemo se sljedeći tjedan pa ćemo se dogovoriti”, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Žrtve reduciranja broja ministarstava, neslužbeno, bit će Gari Cappelli, Dražen Bošnjaković, Mario Banožić i Vesna Bedeković, javlja RTL. 

Jako je dobro  što u budućoj Vladi neće biti  Dražena  Bošnjakovića koji nije napravio gotovo ništa kada je riječ  o reformi pravosuđa.  Građani smatraju da je  pravosuđe korumpirano i  da predstavlja rak ranu  hrvatskog političkog sustava. Podsjetimo, ministar  Bošnjaković se  tajno sastajao s  Uskokovim optuženikom  Ratkom Mačekom, što je  s pravom  zgrozilo hrvatsku javnost.

Doro je i to  što  Vladimir Šeks, koliko je poznato,. nema utjecaja  na ministra Malenicu koji bi trebao preuzeti i pravosuđe.  Šeks je io siva eminencija   gotovo svih  ministara pravosuđa u  HDZ-ovim vladama.

“Pričekat ćemo sljedeći tjedan pa ćete dobiti sve moguće odgovore”, rekla je ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Spekulira se da u novom sazivu više neće biti mjesta ni za Gorana Grlića Radmana, Marka Pavića i Darka Horvata. Aktualni ministar gospodarstva potvrđuje smanjenje broja ministarstava i daje naslutiti da bi turizam i energetika mogli postati dio istog, megagospodarstvenog resora. Međutim, svoju sudbinu krije iza smješka.

“Bit će sve ono što ima gospodarski karakter i ono što vam poručuje premijer, siguran sam da smo na dobrom putu da do toga i dođe, bit će petnaestak ministarstava, ne treba više u Hrvatskoj. Ovaj osmijeh na licu vam sve govori”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ali zato će ministar bez resora i potpredsjednik vlade biti manjinac, i to jedan od članova SDSS-a. Boris Milošević jučer u RTL-ovom studiju nije potvrdio da će on sjesti u vladu, ali je naglasio važnost sudjelovanja nacionalnih manjina u kreiranju državne politike.

“Pa mislim da je jako bitno, pogotovo kad uzmemo prošli period gdje je pogotovo desnica jako pokušavala razbiti suradnju između vlade i manjina, gdje se naglasak stavljao na srpsku nacionalnu manjinu, gdje se jako vodila ta antimanjinska klima”, rekao je Boris Milošević.

Desnica je, dok je računala da će biti važan faktor, kao uvjet, uz da Plenković ne može biti premijer,  postavila da SDSS ne može biti dio vlade. Birači su Plenkoviću omogućili da svoju većinu slaže po volji. U Domovinskom pokretu nisu iznenađeni manjincima u vladi koju će, ne isključuju, ponekad i podržati.

“On je izabrao svjetonazorski bliske stranke za suradnju, onako kako je unaprijed rekao da će učiniti bez obzira na njihov smanjeni legitimitet u smislu izbornog legitimiteta”, kazao je član Glavnog odbora Domovinskog pokreta Igor Peternel.

Za razliku od Škorine stranke, Milanović pozdravlja Plenkovićevu odluku.

“Podržavam to. Nitko me ništa ne pita i ja o tome ne odlučujem, ali meni je to O. K.”, kazao je Milanović.

Milanović će reći O. K. i za minimalnih 76 potpisa s kojima će Plenković sastaviti svoju Vladu, nikad bližu političkom centru.

Foto: Dario Grizelj/Hina