Ekstremna ljevičarka Katarina Peović ne odustaje od napada: Zašto se ponovno okomila na Škoru?

Ekstremna ljevičarka Katarina Peović ne odustaje od napada: Zašto se ponovno okomila na Škoru?

Ovaj tjedan Plenković bi trebao dobiti mandat sa 76 potpisa nove saborske većine. Predsjednik parlamenta trebao bi ostati Gordan Jandroković, ali pozicije njegovih zamjenika su još nepoznate.

Prema poslovniku, Sabor može imati od dva do pet potpredsjednika. U prošlom sazivu bilo ih je pet. Tri se biraju na prijedlog većine, a dva predlaže manjina. Jedan bi trebao pripasti Restart koaliciji, dok bi peti potpredsjednik trebao biti iz Škorine stranke. Iz Domovinskog pokreta kažu da im se prvo ta funkcija treba ponuditi, a onda će za nju vjerojatno predložiti Miroslava Škoru. Hoće li ta uloga zadovoljiti čovjeka koji je htio biti predsjednik i premijer?

“Bez obzira koji je potpredsjednik Sabora, vi ste ipak potpredsjednik Sabora, jedan od državnih dužnosnika, imate priliku voditi sjednice sabora i puno drugih stvari koje vam osiguravaju vidljivost, a to novom pokretu poput Domovinskog itekako može značiti”, pojasnio je politički analitičar Krešimir Macan, piše RTL.

Škoru za tu poziciju ne može računati na podršku cijele oporbe.

“Domovinski pokret ne možemo podržati sigurno. To je rigidna desna stranka i ako dođe do toga da Škoro bude potpredsjednik Sabora čini mi se da će, nažalost, tu ulogu iskoristit da u maniri meštra i zabavljača učini privlačnijim ideje koje ne bi trebale biti privlačne”, rekla je Peović.

No, Most nema problem s potpredsjednikom iz DP-a. Je li to najava saborske suradnje desnog dijela oporbe? Petrov kaže formalno ne.

“Sve prijedloge zakona koji su dobri podržat ćemo, ali isti tako očekujemo da prijedlozi zakona koje mi predložimo, a koji su stvarno dobri za hrvatski narod budu na kraju podržani i s njihove strane i od strane svih drugih oporbenih stranaka”, poručuje Petrov.

Ipak, 76 Plenkovićevih ruku podrške sugeriraju da će o tome što je dobro za narod, a što ne, na kraju odlučivati samo premijer.

Foto: Edvard Šušak/Hina