Osebujan istup predsjednika Milanovića: Zašto je napao Ankicu Mamić, Božu Skoku i Damira Jugu?

Osebujan istup predsjednika Milanovića: Zašto je napao Ankicu Mamić, Božu Skoku i Damira Jugu?
Predsjednik Zoran Milanović je u osebujnom postu detaljno objasnio zašto neće doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora. Žestoko je odgovorio svojim kritičarima, a posebno se obrušio na neke analitičare.
“Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora:
Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru.
Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit.
Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije.
Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio.
Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po.
Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja”, piše  Predsjednik Zoran Milanović.
Podsjetimo,  Večernji list je  jučer  objavio članak  u kojemu  su sugovornici  bili analitičari Ankica Mamić, Božo Skoko,  Damir Jugo i Mate Mijić koji su prilično oštro  komentirali   Milanovićevu odluku da ne dolazi na konstituirajuću  sjednicu Sabora. Predsjednik   Milanović ih nije spomenuo, ali je  po svemu sudeći mislio na njih. Evo što su oni rekli u  “spornom” tekstu u Večernjem listu.
Za političku analitičarku Ankicu Mamić to je još jedan u nizu poteza predsjednika Milanovića kojima je uspio iznenaditi javnost. – Predsjednik s karakterom i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da složi Vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio biti drugačiji predsjednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru. Originalnost ima šarma, ali i tradicija ima svoje vrijednosti. Ignoriranje tradicije u potpunosti ne čini dobro ni predsjedniku, a ni društvu. Hrvatska je država već tridesetak godina i bilo bi dobro da se neke tradicije poštuje. Mi smo parlamentarna demokracija i bilo bi mu mjesto na konstituirajućoj sjednici. Nedolazak je nedostatak poštovanja prema jednoj od institucija RH, a i predsjednik Republike sam je po sebi institucija. Ali, čini se da je predsjednik Milanović odlučio iskazati svoj karakter i raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim – zaključuje A. Mamić. Analitičar Božo Skoko također ne nalazi dobre strane u Milanovićevoj odluci. – Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor – poručuje Skoko.
Za analitičara Matu Mijića ovaj potez nije iznenađenje. – Milanovićeva odluka u skladu je s njegovim ponašanjem i porukama otkad je izabran za predsjednika Republike. Mora se priznati, vrlo je dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika Republike Hrvatske. Osim strogo definiranih ustavnih ovlasti, odgovorni državnik prihvatio bi svoju ulogu u određenim ustaljenim praksama i dobrim običajima jer su i oni važan dio demokracije. U maniri pubertetskog buntovnika bez razloga, Milanović ulazi u dubiozne sukobe koji ni jednom njegovu prethodniku nisu pali na pamet, a nije da nismo imali različite profile na Pantovčaku. Dok su oni pokušavali pokazati da čine više od onoga što su objektivno mogli, Milanović šalje jasnu poruku da s jedne od najviših funkcija u državi ne misli učiniti ništa više od onoga što po Ustavu mora – smatra Mijić. Nakon prilično nejasnih poruka o tome kako neće glasovati na parlamentarnim izborima, pa glasovanja daleko od očiju javnosti, Milanović izbjegavanjem konstituirajuće sjednice Sabora nastavlja vući nekonvencionalne poteze, ocjena je analitičara Damira Juge. – Poprilično je čudna poruka kada osoba koja saziva konstituirajuću sjednicu Sabora na nju ne dođe. Drugačija inauguracija, glasanje daleko od očiju javnosti na parlamentarnim izborima i sada ova odluka pokazuju drugačiji pristup protokolu koji će vjerojatno izazvati negativne reakcije. Milanović očito želi postavljati presedane na predsjedničkoj funkciji – kaže Jugo.
Foto:  Damir Senčar/Hina