Nelogična izjava ministra Beroša: Tvrdi da imamo tri milijarde kuna za testiranje na koronavirus. A što je s dugom od deset milijardi?

Nelogična izjava ministra Beroša: Tvrdi da imamo tri milijarde kuna za testiranje na koronavirus. A što je s dugom od deset milijardi?

Ministar  zdravstva Vili Beroš komentirao je buru koja se podigla oko samoizolacije Darija Hrebaka. Smatra da svaki takav problem treba osvijetliti sa svih strana. Kaže da mu je Capak u neobaveznom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđeno prisustvo koronavirusa, da prema tome nije mogao zaraziti druge te da ga je konzultirao što dalje s tim nalazom.

Na upit može li onda bilo koji građanin tako postupiti i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u državi, Beroš napominje da je preskočen jedan bitan korak – samoinicijativno testiranje, javlja RTL.

“Ako netko ima nalaz koji pokazuje da je negativan, onda apsolutno može konzultirati epidemiologa”.

Stigli su jeftiniji testovi na koronavirus, iako ne još u cijeloj Hrvatskoj. Francuska ide korak dalje i proširuje besplatno testiranje za sve. Beroš kaže da su za sve građane testiranja besplatna, ali unutar indikacija koje postavlja struka.

“Sva testiranja s uputnicama su besplatna. Smanjili smo cijenu testiranja s dvije i tri sekvence. Svima koji se žele samoincijativno testirati to je omogućeno. Testiranje cijele populacije, ne znam koliko to ima smisla. Nisam epidemiolog, doduše, ne mogu to procjenjivati. Testiranjem danas možete biti negativni, a već za dva dana pozitivni. Postavlja se pitanje smisla testiranja cijele populacije. Riječ je o iznosu  od 2,8 do 3 milijarde kuna da bi se testirala cijela populacija. Sigurno je da bi se taj novac mogao upotrijebiti u druge svrhe koje bi pridonijele pobošljanju zdravstvene zaštite”, kaže Beroš .

Ističe kako Hrvatska ima taj novac, ali ponavlja kako su testiranja prilagođena indikacijama koje je postavila struka i ona su ostvarila dobre rezultate u dobrom poluvremenu borbe protiv koronavirusa. Zanimljivo je da  Beroš  tvrdi da  zdravstvo ima tri milijarde kuna za testiranje na koronavirus, a  istodobno je dužno deset milijardi kuna

Svi čekaju cjepivo, a Beroš kaže da će biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative, kojima se pridružuje i Hrvatska. Jedna je na razini EU koja govori o načinu predbilježbe, naručivanja i plaćanja cjepiva.

“Napravit ćemo sve da omogućimo dostupnost cjepiva građanima”, kaže.

Uz koronavirus ostaju problemi u zdravstvu; dugovi, liste čekanja…

“Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da me čeka veliki posao, no uz pomoć tima koji je u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno, ne sve izazove. Možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati boriti se s izazovima – počevši od lista čekanja, neadekvatnih objekata, potrebno je revitalizirati Imunološki zavod što se poglavito vidi u ovoj situaciji. Počeli smo razmišljati, tražimo načine financiranja navedenih projekata, ne samo iz proračunskih sredstava. Vjerujem da ćemo uspjeti u tim nastojanjima. Mogu obećati građanstvu da ću dati sve od sebe”, poručio je Beroš.

Foto: Damir Senčar/Hina